Vitamine A, een in vet oplosbare voedingsstof, speelt een essentiële rol in het behoud van een optimale gezondheid. Het staat bekend om zijn cruciale functies in het ondersteunen van de ogen, het immuunsysteem, de huid en vele andere lichaamsprocessen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen van vitamine A, de voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze voedingsstof en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt voor een gebalanceerde en gezonde levensstijl.

Wat is Vitamine A en waar is het goed voor?

Vitamine A is een groep van voedingsstoffen die bekend staat om hun rol in het bevorderen van een goed zicht, vooral in het donker. Het is ook essentieel voor het behoud van een gezonde huid, tandvlees en slijmvliezen.

Bovendien speelt vitamine A een cruciale rol bij het handhaven van een sterk immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde groei en ontwikkeling.

Voordelen van Vitamine A

 1. Gezonde Visie: Vitamine A is van vitaal belang voor een goed zicht, vooral bij weinig licht. Het helpt het netvlies om licht om te zetten in signalen die naar de hersenen worden gestuurd, waardoor een scherp zicht wordt behouden.
 2. Immuunondersteuning: Vitamine A is betrokken bij de ontwikkeling en differentiatie van immuuncellen, waardoor het lichaam beter kan reageren op infecties en ziekten.
 3. Huidgezondheid: Deze vitamine bevordert een gezonde huid door de groei van huidcellen te ondersteunen en het herstel van beschadigde weefsels te bevorderen.
 4. Groei en Ontwikkeling: Vitamine A is essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling, vooral bij kinderen. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van botten en tanden, evenals voor de normale ontwikkeling van organen zoals de longen en het hart.
 5. Voortplanting: Vitamine A is betrokken bij de ontwikkeling van geslachtscellen en de voortplanting. Het speelt ook een rol bij het behoud van een gezonde zwangerschap en de ontwikkeling van de foetus.

Waar zit vitamine A in?

waar zit vitamine A in

Vitamine A komt voor in twee hoofdvormen: retinol (dierlijke bronnen) en carotenoïden (plantaardige bronnen). Dierlijke bronnen omvatten lever, vis, zuivelproducten en eieren. Plantaardige bronnen zijn onder andere donkere bladgroenten, zoete aardappelen, wortelen, mango’s en paprika’s.

Enkele van de beste bronnen van vitamine A zijn:

VoedingsmiddelenVitamine A in 100 g
Visolie (levertraan)25000 g
Runderlever8367 mcg
Wortelen2000 mcg
Peterselie (groen)950 mcg
Eipoeder950 mcg
Eierdooier925 g
Selderij (groen)750 mcg
Dille (groen)750 mcg
Spinazie (groenten)750 mcg
Gesmolten boter667 mcg
Olie zoet-romig ongezouten653 g
Gedroogde abrikozen583 g
Abrikozen583 g
Kaviaar zwart korrelig550 mcg
Paardebloembladeren (groen)508 g
Kwartel ei483 mcg
Kaviaar rode kaviaar450 mcg
Boter450 mcg
wilde roos434 g
Zuring (groen)417 g
Broccoli386 mcg
Roompoeder 42%377 g
Wortelsap350 mcg
Tuinkers (groen)346 g
Cilantro (groen)337 g
Groene uien (de pen)333 mcg
Prei333 mcg
Kaas “Camembert”303 g
Kaas Zwitsers 50%300 mcg
Sla (groen)292 g
Kaas “Russisch” 50%288 g
Kaas “Roquefort” 50%278 g
Kaas Cheddar 50%277 mcg
35% room270 mcg
abrikoos267 mcg
Basilicum (groen)264 mcg
Kippen ei260 mcg
Kaas “Poshehonsky” 45%258 g
Zure room 30%255 mcg
Duindoorn250 mcg
Paprika (Bulgaars)250 mcg
Pompoen250 mcg


Bron: Healthy food Near Me

Hoeveel Vitamine A per dag hebben we nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A varieert op basis van leeftijd, geslacht en specifieke behoeften. Over het algemeen hebben volwassen mannen ongeveer 800 microgram en volwassen vrouwen ongeveer 680 mg per dag nodig. Zwangere vrouwen hebben mogelijk een iets hogere inname nodig, terwijl vrouwen die borstvoeding geven nog meer kunnen vereisen.

Bekijk de onderstaande tabel voor alle leeftijdscategorieën. 

Categorie/
leeftijd
Dagelijkse
aanbeveling
Kinderen 
6-11 maanden300 mg
1-2 jaar300 mg
2-5 jaar350 mg
6-9 jaar400 mg
Mannen 
9-13 jaar600 mg
14-17 jaar900 mg
18 jaar en ouder800 mg
Vrouwen 
9-13 jaar600 mg
14-17 jaar700 mg
18 jaar en ouder680 mg
Zwangere vrouwen750 mg
Bij borstvoeding1.100 mg

Bronnen:
(vanaf 18 jaar) Gezondheidsraad 2018
(Zwangere vrouwen) Gezondheidsraad 2021.
(Overige leeftijden + Bij borstvoeding) Gezondheidsraad 2014.

Belangrijke Aanbevelingen voor Zwangerschap en Jonge Kinderen

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met vitamine A-inname, omdat een overmaat het risico op aangeboren afwijkingen kan verhogen. Als je in verwachting bent, wordt geadviseerd geen vitamine A-supplementen te nemen en geen lever te consumeren. Tevens is het verstandig het gebruik van leverproducten te beperken, aangezien deze voedingsmiddelen vaak rijk zijn aan vitamine A. Voorbeeldig zijn lever, smeerleverworst en paté. Een enkele portie smeerleverworst of paté voor één boterham kan al ongeveer 800 tot 1.200 microgram vitamine A bevatten.

Vitamine A overschot en de symptomen

vitamine A tekort symptomen

Hoewel vitamine A belangrijk is voor onze gezondheid, kan overmatige inname problemen veroorzaken. Groepen met een verhoogd risico op te veel vitamine A zijn onder andere:

 1. Supplementgebruikers: Mensen die vitamine A-supplementen nemen zonder medisch advies lopen een risico op overmatige inname, vooral als de dosering niet wordt gecontroleerd.
 2. Leverliefhebbers: Lever is rijk aan vitamine A. Mensen die vaak lever of leverproducten eten, zoals leverpastei, kunnen meer vitamine A binnenkrijgen dan nodig is.
 3. Overmatige Dierlijke Producten: Diëten die zeer rijk zijn aan dierlijke producten, zoals vlees en zuivel, kunnen leiden tot overmatige vitamine A-inname, vooral als deze voedingsmiddelen vaak geconsumeerd worden.

Het Gevaar van te veel Vitamine A

Hoewel vitamine A gunstig is voor ons lichaam, kan een overmatige inname leiden tot ongewenste bijwerkingen en zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen. Een teveel aan vitamine A, ook bekend als hypervitaminose A, kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en zelfs leverschade. In ernstigere gevallen kan het leiden tot botproblemen, haaruitval en huidproblemen.

Vitamine A tekort en de symptomen

Hoewel vitamine A-tekort minder vaak voorkomt in ontwikkelde landen, zijn er nog steeds groepen die een verhoogd risico lopen:

 1. Jonge Kinderen: Kinderen in hun groeifase hebben voldoende vitamine A nodig voor hun ontwikkeling. Een tekort kan leiden tot groeivertraging en problemen met het immuunsysteem en zicht.
 2. Malnutritie en Ondervoeding: Mensen met een ontoereikend en eenzijdig dieet, vooral in ontwikkelingslanden, lopen een risico op vitamine A-tekort.
 3. Spijsverteringsstoornissen: Mensen met aandoeningen die de opname van voedingsstoffen belemmeren, zoals inflammatoire darmaandoeningen, lopen een verhoogd risico op vitamine A-tekort.
 4. Veganisten en Vegetariërs: Plantaardige bronnen van vitamine A (carotenoïden) worden minder efficiënt door het lichaam omgezet in actieve vitamine A (retinol). Veganisten en vegetariërs moeten extra aandacht besteden aan het verkrijgen van voldoende vitamine A.

Het is belangrijk voor mensen in deze risicogroepen om aandacht te besteden aan hun vitamine A-inname en, indien nodig, advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional.

Het Gevaar van een Vitamine A tekort

Een vitamine A tekort kan leiden tot nachtblindheid, een verzwakt immuunsysteem, huidproblemen en groeivertraging bij kinderen. Het is dus belangrijk om de juiste hoeveelheid inname te waarborgen, vooral tijdens deze belangrijke levensfasen.

Conclusie

Vitamine A is een onmisbare voedingsstof voor een gezonde levensstijl. Van het behoud van een scherp zicht tot het ondersteunen van een sterk immuunsysteem en gezonde huid, de voordelen van vitamine A zijn divers en waardevol.

Zorg ervoor dat je een gevarieerd dieet volgt dat rijk is aan vitamine A-rijke voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat je lichaam optimaal profiteert van deze essentiële voedingsstof. Raadpleeg indien nodig een gezondheidsprofessional om ervoor te zorgen dat je voldoet aan je dagelijkse vitamine A-behoeften.

Leave a comment