Als er één ding is waar bijna iedereen het over eens is, dan is het wel dat groenten goed voor je zijn. We weten allemaal dat groenten ziekten kunnen helpen voorkomen, de darmgezondheid kunnen verbeteren en vitale organen kunnen beschermen. Maar ondanks hun vele voordelen weten de meesten van ons niet hoe ze meer groenten moeten eten.

Zelfs voor ons kan het soms een uitdaging zijn om voldoende kleur op het bord te krijgen. Maar gelukkig hebben we hacks en tips kunnen vinden om meer groenten op een heerlijke en gemakkelijke manier op te nemen (zelfs voor degenen die niet van groenten houden).

Voordat je groenten weggooit die je in het verleden hebt verbannen, is het misschien tijd om ze een tweede kans te geven! Groenten eten waar je van houdt is beter dan helemaal geen groenten eten. Maar als je meer groenten in je maaltijden wilt stoppen voor alle geweldige gezondheidsvoordelen (zonder aan smaak in te boeten), dan zijn deze hacks iets voor jou.

1. Denk plantaardig

Het hebben van een plantaardige mentaliteit kan je helpen om bewuster groenten aan je bord toe te voegen. Plantaardig denken gaat niet over het wegnemen van voedselgroepen of volledig plantaardig eten; het richt zich eerder op het toevoegen van planten om maaltijden completer te maken.

De eenvoudigste manier om dit te doen, is na te denken over hoe je groenten kunt toevoegen aan sommige van je favoriete maaltijden. Ben je dol op taco’s? Maak je vulling met een deel vlees en een deel bonen.

Met pasta kun je een mix maken van volkoren pasta en courgette pasta. Je kunt ook meer bladgroenten, broccoli, uien of tomaten toevoegen aan de pasta zelf.

2. Voeg groenten toe aan smoothies

Misschien wel de oudste hack in het boek en terecht! Gemengd met fruit en andere heerlijke add-ins zoals notenboter, yoghurt en eiwitpoeder, zijn groenten gemakkelijk te vermommen en smaken ze geweldig terwijl je nog steeds alle voedingsvoordelen plukt. Hoewel het misschien gemakkelijk is om een handvol bladgroenten door je smoothiemix te gooien, is afwisseling de sleutel tot een gezonde voedingspatroon. Dus de volgende keer dat je een heerlijke smoothie maakt, overweeg dan om bevroren bloemkool, courgette of avocado toe te voegen (wat technisch gezien een vrucht is, maar je snapt het wel). Misschien ontdek je gewoon je nieuwe favoriete combinatie en sluip je wat vegetarische voedingsstoffen binnen zonder dat het ten koste gaat van de smaak.

3. Probeer plantaardige dips

Waarom groenten met dip eten als groenten de dip kunnen zijn? We zijn ook helemaal voor om groenten in groenten te dippen (iemand wortelen en hummus?)

Voor het gemak zijn in de winkel gekochte hummus, salsa en guacamole geweldige opties (ja, ze zitten allemaal boordevol groenten!). Je kunt ook thuis je eigen witte bonendip, maïssalsa, geroosterde rode peperdip of pesto maken.

4. Voeg toe aan gebakken goederen

Hoewel een cupcake of koekje niet noodzakelijkerwijs ‘groenten’ schreeuwt, kan het zeker geen kwaad om ze toe te voegen.

Je kunt groenten toevoegen aan tijdloze desserts zonder afbreuk te doen aan de smaak. Bonen zijn vaak het gemakkelijkst toe te voegen aan gebakken goederen, omdat ze kunnen worden gebruikt als vetvervanger (in plaats van boter of olie). Een pro-tip voor het toevoegen van bonen is om te kiezen voor kikkererwten of cannellini. Deze bonen hebben een meer neutrale smaak, waardoor ze een uitstekende basis zijn voor gebak zoals koekjes of muffins.

Als dat niets voor jou is, dan zijn pompoenmuffins, wortel-appelkoekjes en courgette-havermoutkoekjes heerlijke snacks of alternatieven.

5. Kies voor diepvriesgroenten

We zijn een grote fan van diepvriesgroenten. Ze zijn niet alleen handig, maar ze kunnen ook goedkoper zijn (vooral in de wintermaanden wanneer sommige producten buiten het seizoen zijn). Bovendien zijn ze net zo voedzaam omdat ze bij maximale rijpheid worden ingevroren.

Omdat diepvriesgroenten de ongelukkige neiging hebben om papperig te worden wanneer ze worden bereid, kan het nuttig zijn om ze te gebruiken in gerechten die in die textuur leunen. Voorbeelden kunnen stoofschotels, chili of soepen zijn. Om diepvriesgroenten beter te laten smaken, kan je ze roosteren of sauteren en toevoegen aan jouw favoriete gerechten, zoals pasta of roerbakgerechten.

Leave a comment