Eieren koken is een eenvoudige bereidingswijze die weinig tijd en inspanning vergt, maar het kan soms lastig zijn om de gewenste mate van gaarheid te bereiken. In deze blogpost leer je hoe je eieren kunt koken op drie verschillende manieren: hard gekookt, medium gekookt en zacht gekookt.

Hoelang ei koken?

eieren-koken

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je de kooktijd kunt aanpassen om de gewenste mate van hardheid te bereiken. Hieronder vind je de kooktijden voor elk type gekookt ei:

 • Zacht gekookt ei: 5-7 minuten
 • Half zacht gekookt ei: 8-9 minuten
 • Hard gekookt ei: 10-12 minuten

*kooktijden kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de eieren

Nu weet je hoe lang je de eieren moet koken om ze op de juiste manier te bereiden. Maar hoe kook je de eieren precies?

Eieren koken: zo doe je dat!

Benodigdheden:

 • Eieren (op kamertemperatuur)
 • Water
 • Zout (optioneel)
 • Azijn (optioneel)
 • Kookpan

Om te voorkomen dat eieren barsten tijdens het koken, kan je ze op kamertemperatuur laten komen voordat je ze in water legt en zorg ervoor dat het water niet te hard kookt. Het toevoegen van azijn of zout aan het water kan ook helpen om barsten te voorkomen.

Een hardgekookt ei

 1. Plaats de eieren in een kookpan en voeg genoeg water toe om ze volledig te bedekken. Voeg optioneel zout toe aan het water.
 2. Breng het water aan de kook op hoog vuur.
 3. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager om het water op een zacht sudderniveau te houden.
 4. Laat de eieren gedurende 9-12 minuten sudderen, afhankelijk van hoe hard je de dooier wilt hebben. Voor volledig hardgekookte eieren, kook je ze gedurende 12 minuten.
 5. Giet het water af en laat de eieren even schrikken in koud water om ze af te koelen. Dit maakt het gemakkelijker om de eieren te pellen.

Half zachtgekookt ei

 1. Volg dezelfde stappen als voor het maken van hardgekookte eieren, maar kook de eieren slechts 6-8 minuten.
 2. Giet het water af en laat de eieren even schrikken in koud water om ze af te koelen.

Zacht gekookt ei

 1. Plaats de eieren in een kookpan en voeg genoeg water toe om ze volledig te bedekken. Voeg optioneel zout toe aan het water.
 2. Breng het water aan de kook op hoog vuur.
 3. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager om het water op een zacht sudderniveau te houden.
 4. Laat de eieren gedurende 4-5 minuten sudderen.
 5. Giet het water af en laat de eieren even schrikken in koud water om ze af te koelen.

Hoe weet je of een ei nog goed is?

Als je niet zeker weet of een ei nog goed is, kan je een eenvoudige test uitvoeren. Plaats het ei in een kom met water. Als het ei zinkt en op de bodem blijft liggen, is het nog goed. Als het ei naar boven drijft, is het niet meer vers en kan het beter niet meer worden gegeten.

Gekookte eieren bewaren

Gekookte eieren kunnen ongeveer 4-5 dagen bewaard worden in de koelkast. Het is belangrijk om de eieren in een luchtdichte container te bewaren om de versheid en smaak te behouden.

Zijn de eieren gepeld, bewaar ze dan in een schaal water in de koelkast. Het wordt afgeraden om gekookte eieren op kamertemperatuur te bewaren, omdat ze dan snel bederven en bacteriën kunnen groeien.

Zet de eieren direct na het koken in een kom met koud water om het kookproces te stoppen en te voorkomen dat de eieren verder garen. Het is het beste om de eieren niet te schillen voordat je ze bewaart. De schaal beschermt de eieren tegen besmetting en uitdroging, wat kan leiden tot een rubberachtige textuur.

Om kruisbesmetting te voorkomen, moeten gekookte eieren apart van andere voedingsmiddelen worden bewaard.

Gooi gekookte eieren weg als ze ongebruikelijk ruiken, er vreemd uitzien of een verkleurde dooier hebben. Dit kan duiden op bederf en het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en de eieren weg te gooien.

Veiligheid voorop!

Zacht gekookte eieren worden niet aanbevolen voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Dit komt omdat zacht gekookte eieren meer vatbaar zijn voor bacteriële besmetting dan hardgekookte eieren. Als gevolg hiervan kunnen zachtgekookte eieren het risico op voedselvergiftiging, zoals salmonella-infecties, verhogen.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen hebben meer kans op het ontwikkelen van een ernstige infectie als ze besmet raken met salmonella. Zwangere vrouwen en jonge kinderen lopen ook een hoger risico op infecties. Het wordt daarom aanbevolen dat deze groepen zachtgekookte eieren vermijden en in plaats daarvan kiezen voor hardgekookte eieren.

Raadpleeg altijd een arts of diëtist als je vragen hebt over voeding en voedselveiligheid.

Tot slot

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kan je eieren koken tot de gewenste hardheid. Experimenteer met verschillende kooktijden om te ontdekken welke hardheid je het lekkerst vindt. Eieren zijn niet alleen heerlijk als ontbijt, maar ook als tussendoortje of ingrediënt in een gerecht. Eet smakelijk!

Hoe lang moet ik eieren koken om ze zachtgekookt te maken? (zacht gekookt ei tijd)

Om zachtgekookte eieren te maken, kook je ze meestal gedurende 6-7 minuten.

Hoe lang moet ik eieren koken om ze half zachtgekookt te maken? (half zacht gekookt ei tijd)

Om half zachtgekookte eieren te maken, kook je ze meestal gedurende 8-9 minuten.

Hoe lang moet ik eieren koken om ze hardgekookt te maken? (hard gekookt ei tijd)

Meestal wordt aangeraden om eieren gedurende 10-12 minuten te koken om ze volledig hardgekookt te maken.

Hoe kan ik mijn eieren makkelijker pellen na het koken?

Om het pellen van eieren gemakkelijker te maken, kan je ze na het koken in koud water leggen om ze af te koelen. Het afkoelen van de eieren helpt de schaal te scheiden van het eiwit.

Waarom krijgen gekookte eieren soms een groene ring rond de dooier?

De groene ring die soms rond de dooier van een hardgekookt ei ontstaat, wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen het ijzer in de dooier en het zwavel in het eiwit. Het is een cosmetisch probleem en heeft geen invloed op de smaak of veiligheid van het ei. Het is een teken dat je de eieren iets te lang hebt gekookt.

Leave a comment