Onze huid is ons grootste orgaan en beschermt ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het is dus belangrijk om goed voor onze huid te zorgen en het gezond te houden. Naast het gebruik van goede huidverzorgingsproducten kan ook voeding een grote rol spelen in de gezondheid van onze huid. Door onze huid van binnenuit te voeden met de juiste voedingsstoffen kunnen we ons huid laten stralen en beschermen tegen schadelijke invloeden.

Huidgezondheid in het kort

In een wereld waarin we constant worden omringd door gefilterde foto’s, kan het moeilijk zijn om geen hoge verwachtingen van onze huid te hebben. Het is belangrijk om te erkennen dat ieder van ons perfect onvolmaakt is, wat ons uniek maakt!

Onze huid heeft verschillende lagen en structuren die in de loop van de tijd veranderen. De huid ondergaat verschillende veranderingen naarmate we ouder worden, die leiden tot rimpels, verlies van elasticiteit, pigmentatieveranderingen en een doffere teint. Het is belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te hebben om de gezondheid en uitstraling van de huid te behouden naarmate we ouder worden.

De mate waarin deze structuren zich vormen wordt beïnvloed door zowel interne als externe factoren.

Factoren die de huid beïnvloeden

 • Interne factoren zijn onder meer genetica, hormonen en veroudering. Vaak zijn deze factoren buiten onze controle.
 • Externe factoren zijn huidverzorging, voeding en levensstijl. Vaker zijn deze factoren binnen onze controle.

Externe factoren

Tot op zekere hoogte kunnen we de vorming van ongewenste huidaandoeningen aanpakken of vertragen door de blootstelling aan de volgende externe factoren die van invloed zijn op onze huid te beperken:

 • Ultraviolette (UV) stralen: Blootstelling aan de zon is één van de belangrijkste oorzaken van huidbeschadiging en veroudering. De UV-straling in zonlicht kan leiden tot rimpels, pigmentatieveranderingen, een doffe teint en zelfs huidkanker. Draag daarom altijd zonnebrandcrème!
 • Roken: roken kan de gezondheid van de huid aanzienlijk verslechteren. Het kan leiden tot rimpels, verlies van elasticiteit, een grauwe teint en een verhoogd risico op huidkanker.
 • Luchtvervuiling: luchtvervuiling kan de huidcellen beschadigen. Dit kan leiden tot rimpels, pigmentatieveranderingen en een doffe teint.
 • Slaaptekort: als je er niet genoeg van krijgt, kan dit donkere pigmentatie onder de ogen en veranderingen in de huidskleur bevorderen.
 • Stress: zowel acute als chronische stress kan de huid verergeren en huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem verergeren.
 • Slechte voeding: een slecht dieet kan ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de huid. Het ontbreken van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten kan leiden tot een doffe teint, rimpels en andere tekenen van veroudering.

Je huid is een weerspiegeling van je algehele gezondheid. Als je een gezonde levensstijl hebt met een gebalanceerd dieet, voldoende slaap en lichaamsbeweging, zal je huid daar ook van profiteren. Maar hoe kunnen we onze huid van binnenuit voeden met voeding? Hieronder lees je hoe!

6 tips om de huid van binnenuit te voeden

voedsel met pre en probiotica

1. Drink voldoende water

Hydratatie speelt ook een belangrijke rol in de gezondheid van onze huid, en het krijgen van voldoende water wordt in verband gebracht met een minder droge en ruwe huid bij mensen die niet genoeg drinken. Er is gesuggereerd dat ten minste 2 liter per dag voordelen heeft voor de gezondheid van de huid, en dit kan gewoon water op zichzelf zijn, of soepen, fruit, smoothies en thee. Enkele tekenen dat we niet gehydrateerd zijn, zijn onder meer dorst, een droge huid, lippen en donkergele urine.

Enkele andere factoren die kunnen leiden tot een droge huid zijn het weer, het gebruik van bepaalde huidproducten en overmatige blootstelling aan de zon. Soms kan onze huid zelfs droog blijven zonder dat omgevingsfactoren een rol spelen vanwege huidaandoeningen zoals eczeem. In deze gevallen moeten eerst de onderliggende oorzaken worden aangepakt, maar voeding kan soms extra ondersteuning bieden.

2. Omega 3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn ook belangrijk voor de gezondheid van onze huid. Ze helpen bij het behouden van een gezonde celmembraan, wat de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vette vis zoals zalm en makreel zijn goede bronnen van omega-3 vetzuren.

3. Omarm eiwitten uit plantaardige voedsel

Eiwit vormt een groot deel van onze huid en dit maakt het een belangrijke speler in het sterk en gezond houden van onze huid. De belangrijkste eiwitten die een gladde en sterke huid ondersteunen, zijn elastine, collageen en keratine.

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam dat een gladde huid ondersteunt. Naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam minder collageen aan en schade aan collageennetwerken kan rimpels en een ruwer uiterlijk van de huid bevorderen.

Wanneer we eiwitten eten, wordt het opgesplitst in kleinere bouwstenen, aminozuren genaamd, en ons lichaam gebruikt deze kleinere eenheden om eiwitten te bouwen waar ze nodig zijn.

Plantaardig voedsel dat rijk is aan eiwitten zijn onder andere: peulvruchten, granen, groenten, noten en zaden. Door in het algemeen voldoende eiwitten binnen te krijgen, zorgen we ervoor dat we de bouwstenen hebben voor de belangrijke structuren van onze huid.

Interessant is dat voedingspatronen die rijk zijn aan dierlijke producten, zoals zuivel en vlees, ook in verband zijn gebracht met een toename van acne, mogelijk als gevolg van groei- en geslachtshormonen die ontstekingen in het lichaam kunnen bevorderen. Plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten en noten, zijn echter in verband gebracht met lagere ontstekingsniveaus.

4. Eet groenten en fruit

Groenten en fruit bieden een overvloed aan voedingsstoffen en antioxidanten die onze huid ondersteunen, vooral als we een verscheidenheid aan kleuren consumeren. Genieten van fruit en groenten, die rijke bronnen van antioxidanten zijn, wordt in verband gebracht met positieve effecten op de elasticiteit, rimpels, ruwheid en kleur van de huid.

Antioxidanten zijn componenten die van nature voorkomen in plantaardig voedsel en die werken om ons lichaam, inclusief de huid, te beschermen tegen schade zoals blootstelling aan UV-stralen. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine A, C en E en het mineraal zink.

Overweeg om te genieten van een kleurrijke reeks aan groenten en fruit als heerlijk zoete bronnen van antioxidanten. Sommige groenten en fruit die bijzonder rijk zijn aan antioxidanten zijn bijvoorbeeld:

 • Paprika
 • Tomaten
 • Bessen
 • Avocado’s
 • Citrus vruchten
 • Donkere bladgroenten
 • Druiven
 • mango’s
 • Passievrucht
 • Granaatappel
 • Zoete aardappelen

5. Overweeg langzamer verteerbare koolhydraten

Sommige voedingsmiddelen worden in het lichaam sneller afgebroken tot suiker dan andere, wat ontstekingen en acne kan bevorderen of tekenen van veroudering kan versnellen bij overmatige inname. Koolhydraten die snel in suiker worden afgebroken, worden hoog glycemisch genoemd, zoals met suiker gezoete dranken, geraffineerde granen of snoep.

Omdat deze voedingsmiddelen sneller worden afgebroken tot suiker, neemt ook de hoeveelheid suiker in het bloed sneller toe. Dit verhoogt hormoonspiegels, zoals insuline en insuline-achtige groeifactor, wat meer talgproductie (olie) en acne kan stimuleren. Voedingsmiddelen die langzamer in suiker veranderen, zoals volle granen, worden laag glycemisch genoemd en hebben positieve effecten op de huid getoond.

Hier zijn tips om minder suiker te eten!

6. Houd de darmen tevreden

Er is steeds meer onderzoek dat suggereert dat er een verband bestaat tussen de gezondheid van de darmen en de gezondheid van de huid.

Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die van nature in ons spijsverteringsstelsel voorkomen. Ze worden ook wel goede of vriendelijke bacteriën genoemd, omdat ze kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darmflora.

Voedingsmiddelen met probiotica:

 • Yoghurt (met levende culturen)
 • Kefir
 • Gefermenteerde groenten (zoals zuurkool, kimchi en augurken)
 • Gefermenteerde sojaproducten (zoals miso, tempeh en natto)
 • Kombucha
 • Probiotica-supplementen (zoals capsules, poeders en drankjes)

Prebiotica zijn niet-verteerbare koolhydraten die als voedsel dienen voor de goede bacteriën in de darmen. Ze stimuleren de groei en activiteit van de (goede) bacteriën.

Voedingsmiddelen met prebiotica:

 • Knoflook
 • Prei
 • Asperges
 • Ui
 • Bananen
 • Appels
 • Haver
 • Gerst
 • Rogge
 • Quinoa
 • Linzen
 • Kikkererwten
 • Bonen (zoals kidneybonen en zwarte bonen)

Hoewel er meer onderzoek nodig is, kan het geen kwaad om je darmen de voedingsmiddelen te bieden die het nodig heeft. Men denkt dat een gezonde darmflora kan bijdragen aan een gezonde huid, doordat de darmen een belangrijke rol spelen bij het ontgiften van het lichaam. Als de darmen niet goed functioneren, kan dit leiden tot een ophoping van toxines in het lichaam, wat kan leiden tot huidproblemen zoals acne, eczeem en rosacea.

7. Verminder alcohol

Het consumeren van alcohol kan de gezondheid van de huid verslechteren, omdat het de vitamine A-status in de huid of hydratatie kan verminderen. Enkele alternatieve dranken voor alcohol om te overwegen zijn:

 1. Kombucha: Kombucha is een gefermenteerde thee die rijk is aan probiotica. Het kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het immuunsysteem, wat kan bijdragen aan een gezonde huid.
 2. Groentesap: Groentesap is rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten die de huid kunnen ondersteunen. Probeer een mix van groenten zoals wortel, selderij, spinazie en bieten voor een gezonde en voedzame drank.
 3. Kruiden- en specerijenthee: Kruiden- en specerijenthee zoals gemberthee, kamillethee en kurkuma-thee kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid en het ondersteunen van het immuunsysteem.
 4. Water met fruit: Voeg stukjes fruit, zoals citroen, limoen, komkommer of aardbeien, toe aan een glas water voor een smaakvolle en hydraterende drank. Fruit bevat ook antioxidanten die de huid kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen.
 5. Mocktails: Als je op zoek bent naar een alcoholvrij alternatief voor een cocktail, probeer dan een mocktail te maken met ingrediënten zoals bruiswater, vers fruit en kruiden.
 6. Kokoswater: Kokoswater is rijk aan elektrolyten en hydrateert de huid van binnenuit. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid.
 7. Aloë vera sap: Aloë vera sap kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de huid en kan de huid hydrateren en verzachten.
 8. Wortelsap: Wortelsap is rijk aan vitamine A, wat belangrijk is voor een gezonde huid. Vitamine A kan helpen bij het reguleren van de productie van talg en het verminderen van acne.
 9. Granaatappelsap: Granaatappelsap bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen. Daarnaast kan het de huid hydrateren en de productie van collageen stimuleren, wat bijdraagt aan een gezonde en stevige huid.

Onthoud dat, terwijl alcohol soms negatieve effecten op de huid kan hebben, het matig drinken van alcohol niet per se een probleem hoeft te zijn. Het belangrijkste is om een gezonde balans te vinden en te zorgen voor voldoende hydratatie en voedingsstoffen voor een gezonde huid.

Vitamines en mineralen voor de huid

Er zijn verschillende voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde huid, waaronder:

Vitamine AVitamine A: deze vitamine is essentieel voor de groei en regeneratie van huidcellen. Het zorgt ook voor een gezonde talgproductie, waardoor de huid gehydrateerd blijft. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A zijn onder andere wortelen, zoete aardappelen, spinazie en lever. Te veel vitamine A kan echter schadelijk zijn, zoals hooggedoseerde supplementen. Deze worden niet aanbevolen, tenzij anders geadviseerd door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.
Vitamine EVitamine E helpt beschermen tegen ontstekingen en stabiliseert de collageenproductie. Krijg je niet genoeg vitamine E binnen dan kan dat veroudering van huidcellen versnellen. Vitamine E-tekort is ook in verband gebracht met huidzweren. Bronnen die rijk zijn aan vitamine E zijn amandelen, zonnebloempitten, plantaardige oliën, groene bladgroenten, pinda’s en avocado.
Vitamine CVitamine C: deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de vorming van collageen, een eiwit dat de huid stevig en elastisch houdt. Vitamine C heeft ook antioxidanteigenschappen die de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C zijn onder andere citrusvruchten, kiwi’s, paprika’s en broccoli.
Omega 3Omega 3 vetten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zijn onder andere vette vis, noten en zaden. (bijv. walnoten, hennepzaden, chiazaden en lijnzaad)
SeleniumSelenium heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, maar wordt ook verondersteld een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling en functie van huidcellen. Paranoten, tarwekiemen, tarwezemelen en bonen zijn bronnen die rijk zijn aan selenium. Houd er rekening mee dat als er paranoten worden geconsumeerd, het wordt aangeraden om er maximaal drie per dag van te eten om het risico te verkleinen dat je te veel selenium binnenkrijgt.
ZinkZink: is een mineraal met een belangrijke rol bij het beschermen van de huid tegen schade en is essentieel voor een goede genezing. Van mensen met acne is vastgesteld dat ze een lager zinkgehalte hebben en er wordt gesuggereerd dat zink een effectieve behandeling voor acne kan zijn. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink zijn onder andere oesters, rood vlees, pompoenpitten en bonen.

Andere tips om te overwegen

haarbescherming tegen de zon

1. Geef prioriteit aan huidbescherming

Bescherming tegen UV-stralen, zoals de zon, is van cruciaal belang voor een optimale gezondheid van de huid. Enkele strategieën die huidbescherming bieden, zijn onder meer:

 • Het dragen en opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème om de 2 uur.
 • Waar gewenst kleding gebruiken om de huid te bedekken.
 • Styling met hoeden en een zonnebril om het gezicht te beschermen.

Ons lichaam kan de UV-stralen van de zon gebruiken om vitamine D in het lichaam aan te maken, maar dit kan afhangen van factoren zoals hoeveel blote huid wordt blootgesteld aan de zon, hoe dicht we bij de evenaar zijn, huidskleur en leeftijd. Een vitamine D-supplement kan nodig zijn.

2. Lichaamsbeweging

Zweten en genieten van regelmatige lichaamsbeweging kan onze algehele teint helpen verbeteren. Om nog maar te zwijgen, het is een geweldige manier om te ontstressen! Door in beweging te komen, wordt onze bloedstroom verhoogd, wat kan helpen om zuurstof en voedingsstoffen naar onze huid te brengen.

3. Verminder stress

Stress kan niet alleen mentaal zijn tol eisen, maar ook fysiek, waaronder onze huid. Wanneer we gestrest zijn, produceert ons lichaam meer cortisol, het stresshormoon. Dit hormoon kan de huid beïnvloeden door het collageengehalte in de huid te verlagen. Dit kan leiden tot een verslechtering van de huidelasticiteit en het ontstaan van rimpels en fijne lijntjes.

Wat de stressfactor ook is, we moedigen iedereen aan om de tijd te nemen om te identificeren wat de oorzaak is en om uit te zoeken wat het beste kan helpen om een deel van de stress in het leven te verminderen.

Enkele tips om stress te verminderen zijn:

 • Meditatie en mindfulness: Meditatie en mindfulness kunnen helpen om onze gedachten te kalmeren en ons te laten ontspannen. Door te mediteren of mindfulness-oefeningen te doen, kunnen we onze focus verbeteren en ons beter concentreren op het heden. Dit kan helpen om angst en stress te verminderen.
 • Diepe ademhalingsoefeningen: Diepe ademhalingsoefeningen kunnen ons helpen om ons lichaam en geest te ontspannen. Door diep in te ademen en langzaam uit te ademen, kunnen we onze hartslag verlagen en ons zenuwstelsel kalmeren.
 • Voldoende slaap: Een goede nachtrust is belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Door voldoende te slapen, kunnen we ons lichaam en geest rust geven en ons energieniveau herstellen. Probeer minimaal 7-8 uur per nacht te slapen om stress te verminderen.
 • Zelfzorg: Het is belangrijk om tijd te nemen voor zelfzorg en activiteiten te doen waar we van genieten. Of het nu gaat om het lezen van een boek, het luisteren naar muziek of het nemen van een ontspannend bad, het doen van dingen die ons gelukkig maken en ontspannen kan helpen om stress te verminderen.

Een opmerking over huidaandoeningen

Veel voorkomende huidaandoeningen zijn acne, dermatitis, eczeem, rosacea of psoriasis. Enkele tekenen of veranderingen in de huid om op te letten zijn:

 • Onaangenaam droge of jeukende huid
 • Nieuwe knobbeltjes of bultjes
 • Pijnlijke, rode of gezwollen plekken

Sommige factoren die bijdragen aan huidgerelateerde ongemakken kunnen komen door allergenen, tekorten aan voedingsstoffen, hormonale onevenwichtigheden of triggers, zoals kruiden of alcohol.

Echter kunnen ook andere factoren een rol spelen. Het beste is om contact op te nemen met een professional in de gezondheidszorg, zoals een diëtist of dermatoloog.

Conclusie

Het voeden van onze huid van binnenuit met de juiste voedingsstoffen is belangrijk voor het behouden van een gezonde en stralende huid. Door voldoende water te drinken, vitamines, mineralen, omega-3 vetzuren binnen te krijgen en bewerkte voedingsmiddelen en suikers te vermijden, kunnen we onze huid gezond houden en beschermen tegen schadelijke invloeden. Naast goede huidverzorging is het dus ook belangrijk om aandacht te besteden aan onze voeding voor een gezonde huid.

Ook is blootstelling aan de zon, roken, luchtvervuiling en stress enkele van de externe factoren die de gezondheid van onze huid kunnen verslechteren. Het is belangrijk om deze factoren te vermijden of te minimaliseren.

De huid verandert meestal niet van de ene op de andere dag en er is niet één wondermiddel, drankje, supplement of product voor een heldere en stralende huid dat voor iedereen werkt. Als je de tips hierboven opvolgt, zal je na verloop van tijd positieve veranderingen gaan opmerken.

Leave a comment