De positieve impact van muziek op de geestelijke gezondheid

vrouw speelt muziek op gitaar in de natuur

Muziek verbetert, onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Het spelen van muziek verbetert de humeur. Het helpt ons, onze lichaam efficiënter te trainen. Bovendien zorgt het dat je bewustzijn van inspanning vermindert. Een overzicht van 26 onderzoeken wees uit dat elke vorm van muziek, het algehele welzijn kan verbeteren. Of je nu zingt, een instrument bespeelt of naar muziek luistert de geestelijke gezondheid heeft daar bijt bij. Er wordt gesuggereerd dat elk type muziek, inclusief zingen, spelen of luisteren, een positieve invloed kan hebben. Een positieve invloed dat vergelijkbaar is met sporten of afvallen.

Luisteren naar muziek kan leuk zijn en volgens een artikel van VerywellMind werd gesuggereerd dat het je zelfs gezonder kan maken.

Stress verminderen met muziek

Onderzoek toont aan dat muziek mensen zelfs tijdens zeer stressvolle gebeurtenissen kan kalmeren. Althans langzame, rustige muziek zonder luide woorden of instrumenten. Er is een recente studie die verschillende maten van stress heeft gemeten (niet alleen de vermindering van cortisol). Zij concludeerde dat het luisteren naar muziek vóór een stressvolle gebeurtenis de angst niet vermindert. Terwijl het luisteren naar rustgevende muziek na een stressvolle gebeurtenis het zenuwstelsel kan helpen sneller te herstellen.

Het willekeurig afspelen van muziek kan het stressresponssysteem kortsluiten en voorkomt dat het terugkeert of chronisch wordt. Regelmatig luisteren naar langzame of rustgevende muziek kan ons lichaam helpen ontspannen. In de loop van de tijd voel je minder pijn en herstel je sneller. Je kunt naar muziek luisteren om je emoties te reguleren en dit komt omdat muziek repetitief (herhalend) is. Het trekt de neocortex van de hersenen aan. Je wordt er kalm van en je wordt minder impulsief.

Hoe beïnvloed muziek onze emoties?

Er is muziek waarmee je kunt zitten en de stemming kunt voelen, verkennen en begrijpen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het luisteren naar droevige muziek een negatieve invloed heeft. Het heeft invloed op hoe een persoon onder andere dagelijkse activiteiten interpreteert. Bovendien heeft het ook invloed op de manier waarop iemand reageert op allerlei situaties.

De Rijksuniversiteit Groningen, heeft in een experiment aangetoond dat het luisteren naar droevige of vrolijke muziek niet alleen de stemming van mensen kan veranderen, maar ook wat mensen opmerken. In een onderzoek uit 2011 luisterden 43 studenten naar vrolijke of droevige muziek op de achtergrond. Hen werd toen gevraagd om blije en droevige gezichten te identificeren. Wanneer vrolijke muziek werd gespeeld, zagen de deelnemers blijere gezichten, terwijl het tegenovergestelde waar was voor droevige muziek.

Studeren met Muziek

leren met muziek

Volgens de studie leerden muzikaal naïeve studenten het beste door naar vrolijke muziek te luisteren. Waarschijnlijk omdat deze liedjes meer positieve emoties opriepen zonder de geheugenvorming te verstoren. Een studie toonde aan dat het spelen van vrolijkere muziek de verwerkingssnelheid verhoogde, terwijl positieve en negatieve muziek een positief effect hadden op het geheugen.

Voor studenten met een zwak werkgeheugen, concludeerde onderzoekers dat het luisteren naar muziek, soms een negatief effect had op het leren. Vooral liedjes met songteksten. Sommige mensen beweren dat het luisteren naar muziek tijdens het studeren hun geheugen verbetert. Anderen vinden het een plezierig tijdverdrijf.

Positief is dat we weten dat het luisteren naar muziek veel delen van de hersenen stimuleert; muziek bevordert de hersenconnectiviteit en is van grote therapeutische waarde voor gezond ouder worden. Ook voor de behandeling van ziekten zoals beroerte, de ziekte van Parkinson en dementie. Bovendien helpt het met het verminderen van stress en het verbeteren van het welzijn.

Onderzoeken

Het vergt veel werk om een ​​aantal fundamentele vragen volledig te begrijpen. Draagt muziek bij ​​aan de ontwikkeling van geheugen en denkvaardigheden met het ouder worden? en/of beschermt het luisteren naar of spelen van muziek de hersenen tegen cognitieve achteruitgang?

Om je zo goed mogelijk te helpen, hebben we de meest onderzochte en bewezen psychische aandoeningen verzameld en hier geplaatst, zodat je kunt zien hoe muziektherapie kan helpen, en als we je niet kunnen helpen, kun je ze op jezelf toepassen. Of je nu graag naar muziek luistert of er gewoon van geniet, het zal je misschien verbazen hoe heilzaam muziektherapie kan zijn, en in dit uitgebreide artikel zullen we de verschillende manieren onderzoeken waarop muziektherapie de geestelijke gezondheid kan verbeteren.

Mentale welzijn

NAMI (National Association of Mental Illness) citeert onderzoeken die de voordelen van muziektherapie voor verschillende psychische aandoeningen aantonen. De onderzoekers suggereren ook dat muziektherapie een effectieve en veilige behandeling kan zijn voor verschillende aandoeningen, waaronder depressie en schizofrenie.

Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het Open Journal of the Medical Association Network, zeggen onderzoekers dat het luisteren naar en het maken van muziek ten zeerste wordt aanbevolen. In het laatste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), kan muziek gebruikt worden als middel om de kwaliteit van leven te verbeteren.

De historische rol van muziek

Het neurologische bereik van muziek en de historische rol ervan, in genezing en culturele rituelen, heeft onderzoekers ertoe aangezet na te denken over hoe muziek onze gezondheid en ons welzijn kan verbeteren. Ja, muziek is belangrijk voor het verbeteren van het mentale welzijn, een fundament van de gezondheid van de hersenen die een evenwicht vereist tussen sterke negatieve en positieve emoties, en mentaal welzijn.

Positieve effecten van muziek

Zoals je hebt gelezen, heeft muziek over het algemeen een positieve effect. Het resultaat is het effect op de stemming, opwinding en plezier van luisteraars. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat het luisteren naar muziek positieve emoties versterkt. Dit gebeurd via de beloningscentra van onze hersenen. De afgifte van dopamine wordt gestimuleerd, waardoor we ons goed of zelfs euforisch kunnen voelen. Muziek is op unieke wijze verbonden met onze emoties. Onderzoek toont aan dat het een effectief hulpmiddel voor stressbeheersing kan zijn.

Het helpt bij het verlichten van depressieve symptomen. Een studie uit 2017 concludeerde dat het luisteren naar muziek, vooral klassieke muziek in combinatie met jazz, een positief effect heeft op depressieve symptomen. Met name wanneer het meerdere keren wordt uitgevoerd door een gecertificeerde muziektherapeut. Als gevolg hiervan merken veel mensen met OCS/OCD dat het luisteren naar klassieke muziek, of muziek zonder woorden in het algemeen, kan helpen om je op de taak te concentreren en iets te bieden aan het deel van je hersenen dat je onderbreekt om je op te concentreren.

Latest articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*