Tijdens de feestdagen hebben we altijd de neiging om te veel te eten, tot op het punt dat we er soms ziek van worden. We voelen ons opgeblazen en zwaar. Elk jaar doen we dat weer.

Zelfs als je dol bent op de feestdagen (of er alles aan doet om ze te vermijden), kunnen ze veel extra druk uitoefenen op je gebruikelijke routines. Veel mensen zijn dol op de feestdagen, maar een groot deel van ons voelt zich er ook gestrest en vermoeid door.

Stress, sociale druk tijdens de kerstdagen

Rond eind oktober worden we opeens chef koks, bakkers, verzorgers, interieurontwerpers en sociale vlinders naast onze reguliere verantwoordelijkheden. We beklimmen gevaarlijke ladders om onze voorste stoepen te versieren met versieringen en wonen een scala aan evenementen bij voor werk, school, plezier en… waarom ben ik hier ook alweer?

We worden ook verondersteld de meest creatieve geschenken te vinden en erachter te komen hoe we ze kunnen betalen zonder onszelf in de schulden te steken.

Ook navigeren veel mensen op het werk door hoge eindejaarsdeadlines, en de meesten van ons ontwijken een lawine van gebakken goederen die worden geleverd door goedbedoelende klanten, collega’s en de moeder van iemands beste vriend.

In het slechtste geval kan het hartverscheurend zijn voor mensen die een dierbare hebben verloren of die worstelen met eenzaamheid, angst, depressie of financiële onzekerheid.

In het beste geval kan het een vredige, feestelijke tijd zijn vol geruststellende rituelen die vaak nauw verband houden met (heel veel) eten. Die verbinding hoeft ons welzijn echter niet in gevaar te brengen. Samenkomen kan helend en feestelijk zijn, vooral als we ons lichaam en onze honger met zorg kunnen benaderen.

Balans is de sleutel

Voedsel gaat over brandstof, bouwstoffen en samenzijn, maar velen van ons besteden een groot deel van het jaar zorgvuldig aan het meten en beperken van wat we eten. Wanneer de feestdagen komen, breken we los van de regels en “geven” ons over aan “slecht” voedsel.

Aangezien we weten dat de strijd in januari zal worden hervat, proppen we zoveel mogelijk van dat comfort in voordat de deadline toeslaat. Het is geen onlogische impuls als je het hele jaar hebt geprobeerd jezelf onder controle te houden.

Hieronder bieden we 5 eenvoudige manieren om jouw kansen te vergroten om niet te veel te eten, maar voordat je hiermee aan de slag gaat, raden we je aan het volgende te overwegen:

  • Eet je slechts een paar keer per jaar meer dan normaal, dan is dat misschien niet zo’n slechte zaak. Jij bent de enige die kan beslissen of het de moeite waard is.
  • Als je besluit dat te veel eten absoluut niet de moeite waard is omdat je lichaam tegen je schreeuwt, kunnen die ongemakkelijke signalen jou helpen te herkennen wanneer je moet stoppen met eten.
  • Er is ook een andere manier. Je kunt ook kleine hoeveelheden plezier, comfort en gezonde routines gedurende je hele dag ervaren. Inclusief elk soort voedsel dat je gelukkig maakt. Als je ervan houdt (en geen medische aandoening hebt waardoor je het niet kunt eten), kan het absoluut deel uitmaken van je leven in kleine, constante hoeveelheden. Als je toegang tot voedsel hebt waar je het hele jaar door van houdt, kom je minder in de verleiding om te veel te eten bij speciale gelegenheden.

5 manieren om te voorkomen dat je te veel eet tijdens de feestdagen

Proef alles

Eet alles wat je wilt – maar in mini porties. Zie het als een bezoek aan een foodfestival of foodcourt waar ze bij elke stand gratis monsters uitdelen. Probeer een beetje van alles. Je kunt altijd teruggaan voor meer van waar je van houdt als je nog steeds honger hebt (of het wegzetten voor morgen en de volgende dag). Deze strategie laat ook meer ruimte over om de desserts te proeven.

Jezelf volledig beperken, werkt averechts

Sommige mensen voelen zich goed bij intermitterend vasten of het volgen van andere diëten, maar velen vervallen in feest- of hongersnoodtactieken wanneer ze actief hun eetpatroon beperken. Voor die mensen is het gemakkelijk om weinig energie te hebben, te anticiperen op sociale gebeurtenissen of zich beperkt te voelen als ze honger hebben.

Een studie uit 2021 onder meer dan 30.000 mensen merkte op dat degenen die het ontbijt oversloegen, de neiging hadden om meer calorieën, toegevoegde suikers en verzadigd vet (en minder cruciale vitamines en mineralen) binnen te krijgen dan mensen die wel ontbijten.

Met andere woorden, deprivatie kan averechts werken. Zorg ervoor dat je eerder op de dag gezond eet, dit is namelijk de eenvoudigste manier om jezelf te helpen later op de dag gezondere keuzes te maken.

Vergeet de basis niet

Om je vol en tevreden te voelen, helpt het om voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten te eten. Vezels zijn onder andere afkomstig van volle granen, fruit, groenten, zaden en noten. Eiwit zit natuurlijk in vlees, gevogelte, vis en eieren, maar het is ook gemakkelijk verkrijgbaar in bonen, noten, linzen, volle granen en plantaardige vleesalternatieven zoals tofu, tempeh en seitan. Gezonde vetten zijn afkomstig van bronnen als olijfolie, avocado’s, noten, zaden en vis.

Door gehydrateerd te blijven, voorkom je ook dat je dorst voor honger verwart. In feite kan het drinken van voldoende water het opgeblazen gevoel verminderen.

Hoewel alcohol een prachtig onderdeel kan zijn van de feestdagen, kan het ook je besef van hoe vol je je voelt afstompen en je inschattingsvermogen belemmeren over wanneer je moet stoppen met eten en drinken. Nogmaals, matiging is de sleutel, en jij bent de beste beoordelaar van hoeveel alcohol te veel voor je is. Vergeet niet dat er ook veel smakelijke niet-alcoholische cocktailopties beschikbaar zijn.

Geniet bewust

Schep minder eten op dan dat je normaal zou doen. Neem kleine hapjes en kauw langzaam. Mocht je bord binnen 10 min leeg zijn, kom dan eerst even op adem en geniet van de voldoening van wat je net hebt gegeten. Een paar minuten nemen om te genieten van het gevoel dat je aan tafel zit met de mensen van wie je houdt, kan een interessant experiment zijn voordat je besluit wat je vervolgens gaat doen. Misschien geniet je zelfs meer van de maaltijd. Onderzoek toont aan dat langzaam eten gevoelens van volheid en verzadiging kan vergroten, dus geef jezelf de tijd. Leun achterover en ontspan.

Als je een meer concrete manier nodig hebt om die oordeelvrije pauze door te komen, kun je ook fysieke onderbrekingen inplannen. Sta op en beweeg, pak een voorwerp op, strek je armen naar het plafond of haal een enkele keer diep adem. Dit plaatst je in een machtspositie. Je neemt de beslissing om bewust en doelgericht een pauze te creëren. Je zou nog een tijdje op je oude gewoontes kunnen terugvallen, maar hoe vaker je voor jezelf deze pauzes creeërt, hoe meer bewuster je keuzes kunt maken en des te makkelijker het wordt om oude gewoontes te doorbreken.

Blijven bewegen

Wat je ook kiest om te eten, als je manieren kunt vinden om je lichaam consistent te bewegen tijdens de feestdagen (en op elk ander moment), kun je de impact van stress verminderen, je energie verhogen, je immuunsysteem stimuleren en je geest leegmaken. Een eenvoudige dagelijkse wandeling (of hardlopen, fietsen of yogales) kan een grote bijdrage leveren aan het gevoel dat je toch wat goeds doet voor jouw lichaam.

Als je jarenlang de gewoonte hebt gehad om tijdens de feestdagen te veel te eten, zullen deze aanpassingen die impuls niet op magische wijze uitwissen, maar ze kunnen je veel kansen geven om iets nieuws te proberen en je helpen om de feestdagen, met minder schuldgevoelens door te komen.

Leave a comment