Een opgeblazen gevoel is volkomen normaal en komt vaak voor. Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan een opgeblazen buik, waaronder te snel eten, menstruatie en het soort voedsel dat je eet. Als je na de maaltijd een onaangenaam opgeblazen gevoel hebt, is het misschien tijd om te kijken naar het soort voedsel dat je eet.

Koolhydraten, gluten en vezels

Sommige voedingsmiddelen bevatten veel koolhydraten, wat vaak bijdraagt ​​aan overtollig gas waardoor de maag strak aanvoelt.

Ook als je aandoeningen hebt zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), coeliakie, bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO), gluten- of lactose-intolerant bent, dan kunnen bepaalde voedingsmiddelen jouw spijsverteringsstelsel verder verergeren.

Dat komt omdat ons lichaam sommige van de koolhydraten in die voedingsmiddelen niet kan verteren. Die voedingsmiddelen staan ​​​​bekend als FODMAPs.

Voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte bevatten koolhydraten die onze dunne darm niet volledig kan opnemen. Daar stapelen de onverteerde koolhydraten zich op en trekken overtollig gas en vocht naar binnen, de boosdoeners van een opgeblazen gevoel.

Probeer in plaats daarvan low FODMAP dieet te volgen, het kan een opgeblazen gevoel helpen verlichten.

Een ander molecuul dat sommige lichamen niet kunnen verteren, is gluten. Een glutenvrij dieet zou uitkomst kunnen bieden. Ook voedingsmiddelen die veel vezels bevatten, zoals bonen en broccoli, kunnen overtollig gas veroorzaken.

Hieronder vind je alles wat je moet weten over de 8 voedingsmiddelen die een opgeblazen buik veroorzaken, evenals de 16 voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel verminderen en winderigheid te verminderen.

Voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel veroorzaken

opgezette buik

Voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel veroorzaken, zijn onder andere:

Broccoli, kool en boerenkool

Boerenkool, broccoli en kool zijn kruisbloemige groenten en bevatten raffinose, of een suiker die onverteerd blijft totdat bacteriën in je darm het fermenteren. Dat produceert gas en geeft je een opgeblazen gevoel. Maar vaker eten kan op de lange termijn echt helpen.

Consequent eten van voedingsrijk, vezelrijk voedsel leidt tot een sterker, gezonder spijsverteringsstelsel dat minder vatbaar is voor een opgeblazen gevoel.

Blijf dus de groene groenten eten, maar beperk je porties. En als je absoluut geen afscheid kunt nemen van zelfs maar een gram boerenkool, stoom het dan.

Het koken van een groente verzacht de vezels en zorgt dat het minder ruimte inneemt in het maagdarmkanaal. Het zal een opgeblazen gevoel niet helemaal elimineren of voorkomen, maar het kan de groenten gemakkelijker verteerbaar maken.

Peulvruchten

Bonen – samen met linzen, sojabonen en erwten – staan ​​bekend als voedsel dat gas veroorzaakt. Hoewel ze meer dan voldoende eiwitten bevatten, bevatten ze ook suikers en vezels die ons lichaam niet kan opnemen. Dus wanneer peulvruchten de dikke darm bereiken, nemen je darmbacteriën het voortouw. Dit proces leidt tot gas, dat je middel kan doen opzwellen.

Combineer peulvruchten met licht verteerbare volle granen, zoals rijst of quinoa. Je lichaam zal er uiteindelijk aan wennen.

Als je vaak fruit, groenten, noten, volle granen en bonen eet, heb je er niet zoveel last van als wanneer je ze sporadisch eet

Zuivel

Als je na een paar plakjes kaas of een kom ontbijtgranen met melk last krijgt van winderigheid, ben je mogelijk lactose-intolerant, wat betekent dat je lichaam niet over de nodige enzymen beschikt om lactose (de suiker die in zuivelproducten zit) af te breken. Wanneer dat gebeurt, kan gasvorming in het maagdarmkanaal ontstaan, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Kies voor de vele lactosevrije of niet-zuivelalternatieven die er zijn. Je zou ook lactase-tabletten zoals Lactastic kunnen slikken. Deze tabletten helpen bij het verteren van voedsel dat lactose bevat.

Appels

Appels bevatten veel vezels en bevatten ook fructose en sorbitol, suikers die in fruit voorkomen en die veel mensen niet kunnen verdragen, wat leidt tot gasvorming en het onvermijdelijke opgeblazen gevoel.

Appels zijn echter een geweldige snack, dus geef ze niet helemaal op.

Specifiek het eten van appels is in verband gebracht met een lager risico op hartaandoeningen en ademhalingsproblemen, waaronder astma, bronchitis en emfyseem. Eet ze met mate en niet in combinatie met andere ingrediënten.

Peren, perziken en pruimen zijn andere vruchten die voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen.

Zoute voedingsmiddelen

Het eten van natriumrijk voedsel kan het vasthouden van water veroorzaken, wat voor een opblazen gevoel kan zorgen.

Het vermijden van natrium is echter niet zo eenvoudig. Natrium sluipt zijn weg naar de meeste bewerkte en verpakte voedingsmiddelen. Dat maakt het erg moeilijk om ze te vermijden. Drink veel water na het eten van natriumrijk voedsel om het zout weg te spoelen.

Uien en knoflook

Uien en knoflook zitten boordevol oplosbare vezels die fructanen worden genoemd. Het lichaam is niet ongelooflijk goed in het verteren van voedsel dat fructanen bevat, wat kan leiden tot een aantal spijsverteringsproblemen.

Sommige mensen hebben een fructaanintolerantie. Wanneer fructanen in de darmen fermenteren, trekken ze water naar de dikke darm, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en diarree.

Watermeloen

Watermeloen veroorzaakt vaak een opgeblazen gevoel vanwege hun hoge fructosegehalte. Fructose is een soort van natuurlijk voorkomende suiker die ons lichaam niet gemakkelijk kan verteren en soms overtollig gas kan veroorzaken.

Voedingsmiddelen met een hoog fructosegehalte verergeren ook de symptomen van PDS. Probeer in plaats daarvan fruit te consumeren met een laag fructosegehalte, zoals bananen en tropisch fruit.

Tarwe

Gluten is een eiwit dat veel voorkomt in tarweproducten, zoals verschillende soorten brood en pasta. Ons lichaam kan gluten niet gemakkelijk verteren. Alle gluten die ons lichaam niet verteerd, gaat naar de dunne darm, waar het bij sommige mensen een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel verhelpen

tips om prikkelbare darm tot rust brengen

Voedingsmiddelen die geen opgeblazen gevoel veroorzaken, zijn onder andere:

Komkommer

Mensen gebruiken komkommers om wallen onder hun ogen te verminderen – en je kunt ze eten om hetzelfde voor je buik te doen. De groente bevat quercetine, een antioxidant die de zwelling helpt te verminderen.

Dus snijd het in plakjes en eet het zoals het is, of wissel suikerhoudende drankjes af met een glas komkommerwater.

Asperges

Asperges is een superfood tegen een opgeblazen gevoel: het helpt je bij het plassen, waardoor al het overtollige water wordt weggespoeld om ongemak en een opgeblazen gevoel te verlichten.

Het bevat ook prebiotica, die de groei van “goede” bacteriën helpen ondersteunen. Dit helpt een gezond evenwicht in jouw spijsverteringsstelsel te behouden om gasvorming te voorkomen of te verminderen.

Ten slotte bevat de groente oplosbare en onoplosbare vezels, die de algehele spijsvertering helpen bevorderen.

Wortelen en spaghettipompoen

Afgezien van komkommers en asperges, zijn er ook andere groenten die niet veel koolhydraten bevatten, zoals wortelen en spaghettipompoen.

Het vermijden van koolhydraatrijke groenten is essentieel om een opgeblazen gevoel te verminderen, dus voeg wat wortels toe aan je dagelijkse snacks of voeg spaghettipompoen toe aan je volgende diner.

Kip en vis

Magere eiwitten, zoals kip en vis, kunnen overtollig gas en een opgeblazen gevoel helpen voorkomen.

Magere eiwitten, in plaats van vetrijke eiwitten, bevorderen vooral de spijsvertering bij mensen met PDS. Rood vlees bevat bijvoorbeeld veel vet, waardoor de dikke darm samentrekt en er meer bacteriën in de dikke darm komen.

Bananen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, zoals bananen, avocado’s, kiwi’s, sinaasappels en pistachenoten, voorkomen het vasthouden van water door het natriumgehalte in het lichaam te reguleren. Bananen bevatten fermenteerbare vezels en kunnen obstipatie helpen verlichten en voorkomen.

Papaja

De tropische vrucht heeft ontstekingsremmende eigenschappen, evenals vezels die een sterk spijsverteringskanaal ondersteunen.

Ananas

Bromelaïne is een enzym dat voorkomt in ananas. Het bevordert de spijsvertering door de eiwitvertering te ondersteunen.

Bosbessen, druiven, frambozen en aardbeien

Bosbessen, druiven, frambozen en aardbeien – Hoewel die smakelijke edelstenen zeker een zoetekauw verzadigen, is het belangrijk om er niet zoveel van te eten.

Deze vruchten bevatten minder koolhydraten dan sommige andere, maar het lichaam neemt de koolhydraten in fruit niet volledig op. Hoe meer fruit je eet, hoe groter de kans dat je last krijgt van overtollig gas en een opgeblazen gevoel.

Yoghurt met probiotica

Probiotica – goede bacteriën in de darmen, helpen de spijsvertering te reguleren en bevorderen de algehele gezondheid van de spijsverteringskanaal. Je kunt probiotische supplementen nemen, maar je kunt ze ook uit voedsel halen. Dus eet je opgeblazen gevoel weg met yoghurt met probiotica (bijv. Activia).

Verkrijgbaar bij:

flinndal.nl (€14,45)
bol.com (€16,40)
Laatst bijgewerkt op: mei 21, 2024 - 12:03 am

Kombucha en Kefir

Naast yoghurt kunnen soortgelijke gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kombucha en kefir, overtollig gas en een opgeblazen gevoel verminderen.

Tijdens het fermentatieproces worden de koolhydraten in deze voedingsmiddelen afgebroken. Daarom hoeft de dunne darm het werk niet te doen.

Venkelzaden

Venkel doet wonderen voor je spijsverteringskanaal. Het zorgt voor de vermindering van gasvorming en verlicht een opgeblazen gevoel. Je kunt ook venkelthee drinken, of direct op de zaden kauwen.

Gember

Gember bevat het spijsverteringsenzym zingibain, dat je spijsverteringssysteem helpt bij het afbreken van eiwitten. De verbinding helpt mogelijk om voedsel gemakkelijker te verteren, waardoor een opgeblazen gevoel, gasvorming of constipatie wordt verminderd.

Als je al een opgeblazen gevoel hebt, wil je waarschijnlijk niet eten, dus drink in plaats daarvan zelfgemaakte gemberthee: laat een paar plakjes gesneden gember vijf tot tien minuten trekken in een mok met heet water.

Pepermunt- en kamillethee

Als je je na het avondeten een opgeblazen buik voelt, kun je genieten van een warme kop pepermunt- of kamillethee. Beide soorten ontspannen de maag-darmspieren. Afgezien van het verbeteren van de spijsvertering.

Selderij

Selderij is een groente die voornamelijk uit water bestaat en veel kalium bevat. Kalium bevordert de spijsvertering. Selderij kan overtollig gas verwijderen, waardoor een opgeblazen gevoel wordt verminderd.

Kurkuma

Kurkuma bevordert de spijsvertering. Concreet vermindert kurkuma pijn en ontstekingen in de buikstreek. Ook bevat kurkuma curcumine, de chemische stof die het kruid zijn fel oranjegele kleur geeft. Curcumine helpt ook het lichaam gal te produceren. Dat is belangrijk omdat mensen die niet voldoende gal produceren, ingesloten darmgassen kunnen ervaren, wat een opgeblazen gevoel veroorzaakt.

Kaneel

Onze voorouders gebruikten traditioneel al duizenden jaren kaneel om spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel te behandelen. Door regelmatig kaneel te eten of te drinken, stimuleer je de doorbloeding van het spijsverteringsstelsel. Het lichaam maakt meer spijsverteringssappen aan, die helpen bij het verteringsproces, en ook om brandend maagzuur tegen te gaan.

Leave a comment