De redenen waarom je het altijd koud hebt, zijn misschien niet altijd duidelijk. Ongeacht de buitentemperatuur, kan het koud hebben verschillende oorzaken hebben.

De oorzaken kunnen variëren van lichaamsgewicht tot onderliggende aandoeningen. Wat de oorzaak ook is, het kan ongemakkelijk zijn om het regelmatig koud te hebben en het kan een goede oplossing zijn om voedsel te gebruiken om warm te blijven.

Waarom heb je het altijd koud?

Hier zijn de redenen waarom je het misschien koud hebt.

1. Slechte circulatie

Sommige aandoeningen veroorzaken een slechte bloedsomloop, wat kan leiden tot een koud gevoel, vooral in de handen, vingers, voeten en tenen.

Altijd koud hebben kan een symptoom zijn van sommige ziekten of een chronische aandoening die behandeling vereist.

Perifere arteriële aandoening, diabetes en de ziekte van Raynaud zijn slechts enkele aandoeningen die kunnen leiden tot een slechte bloedsomloop. Veel aandoeningen die een slechte bloedsomloop veroorzaken, vereisen medische behandeling.

2. Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Onvoldoende hormoonproductie leidt tot vertraagde lichamelijke processen, waaronder de stofwisseling.

Één van de vele symptomen van hypothyreoïdie is het altijd koud hebben. Hypothyreoïdie vereist een medische diagnose en behandeling, inclusief medicatie en/of een operatie.

3. Laag lichaamsgewicht

Een laag lichaamsgewicht is een andere mogelijke reden waarom iemand het regelmatig koud heeft. Mensen met een lager lichaamsgewicht hebben een lager basaal metabolisme, wat zou kunnen verklaren waarom ze het regelmatig koud hebben.

4. Bloedarmoede door ijzertekort

Bloedarmoede is een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg rode bloedcellen aanmaakt vanwege onvoldoende ijzer. Als gevolg hiervan wordt het zuurstoftransport negatief beïnvloed en kunnen mensen met bloedarmoede zich moe, kortademig of koud voelen.

Bloedarmoede door ijzertekort kan meerdere oorzaken hebben. Het is verstandig om naar de huisarts te gaan en dit uit te zoeken. Bovendien is vaak aanvullende behandeling nodig om ervoor te zorgen dat het ijzergehalte weer normaal wordt.

5. Vitamine B1 of B12 tekort en de oorzaken

Zonder voldoende B1 of B12 heb je mogelijk niet genoeg gezonde rode bloedcellen om zuurstof door jouw lichaam te verplaatsen (bloedarmoede). Dat kan je gaan rillen en het koud krijgen, vooral in je handen en voeten.

De oorzaken van B1 of B12 tekorten kunnen ontstaan door:

  • het consumeren van te veel alcohol (zware drinkers)
  • het consumeren van te veel suiker
  • het ervaren van te veel stress
  • het volgen van een vegan of vegetarisch dieet
  • het slikken van bepaalde medicatie
  • het hebben van een eetstoornis, bijvoorbeeld anorexia nervosa of boulimia nervosa
  • het hebben van chronische aandoeningen, zoals darmziektes

De juiste voeding en drinken om warm te blijven

tips tegen het altijd koud hebben

Je kan jezelf opwarmen door bepaalde voedingsmiddelen te eten en drinken. Het kiezen van voedingsmiddelen op hoge temperatuur of voedingsmiddelen die warmte genereren, zoals paprika’s, kan helpen om jouw lichaamstemperatuur te verhogen, waardoor je het wat warmer krijgt.

Voedsel hoeft niet fysiek warm te zijn, ook kruiden zoals kaneel, gember, kurkuma en kardemom kunnen ervoor zorgen dat je het minder koud krijgt.

Reik naar deze voedingsmiddelen om heerlijk op te warmen!

1. Havermout

Havermout is een vezelrijk volkoren graan dat warm of koud kan worden gegeten. Om jezelf op te warmen kun je het beste havermout warm bereiden.

2. Bouillon

Nippen aan warme bouillon is een uitstekende manier om jezelf op te warmen. De fysieke hitte van de bouillon verwarmt je handen als je uit een mok nipt. Als je ervoor kiest om meer kruiden toe te voegen, krijg je waarschijnlijk een extra warmteboost van de pittige smaken.

3. Hete pepers

Hete pepers zijn ook een goede keuze, omdat het kan helpen bij het genereren van lichaamswarmte. Deze ingrediënten zijn zo veelzijdig dat je ze in veel verschillende gerechten kunt toevoegen.

4. Soep of Kerrie

Warme soepen en curry’s zijn vergelijkbaar met bouillon omdat ze zowel fysieke warmte als warmte van verwarmende kruiden kunnen bieden.

Als je liever gekruid voedsel vermijdt, blijf dan bij minder pittige soepen.

5. Koffie of thee

Warme dranken zijn een geweldige manier om het warm te krijgen. Meestal wordt een warme drank zoals koffie of thee in een mok geserveerd, zodat je in contact blijft met de fysieke warmte van de drank.

Dit verwarmt niet alleen je handen, maar ook het drinken van koffie en thee kan voor extra warmte zorgen. Drink bijvoorbeeld een zelfgemaakte masala chai, of voeg gewoon wat kaneel toe aan een kop warme chocolademelk. Wees niet bang om creatief te zijn met de warme dranken die je kiest.

Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?

Benieuwd waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen? Bekijk de video hieronder.

Conclusie

Als je regelmatig verkouden bent, kun je het beste de symptomen met een arts bespreken om ervoor te zorgen dat je een juiste diagnose krijgt. Wanneer je jou tot voedsel of dranken wendt om warm te blijven, zorg er dan voor dat je voedzame keuzes maakt.

Leave a comment