Een hete peper laat je mond branden, je ogen tranen en je voorhoofd zweten, maar daarnaast heeft het een heleboel voordelen.

Het voegt niet alleen smaak toe aan je maaltijden, maar het kan ook je gezondheid verbeteren, gewichtsverlies bevorderen en een sterker immuunsysteem opbouwen. Behoorlijk gek hoeveel kracht een klein pittig vrucht kan bevatten.

Voordat Columbus de Nieuwe Wereld ontdekte, werden chilipepers volledig gedomesticeerd door de inheemse bevolking in Mexico. Deze mensen gebruikten eeuwenlang hete pepers voor culinaire en medische doeleinden. Inmiddels zijn er meer dan 50.000 verschillende pepers in de wereld!

Lees verder om 9 gezondheidsvoordelen van hete pepers te ontdekken.

Wat is capsaïcine?

Chilipeper

Maar eerst, wat is capsaïcine. Bijna iedereen weet wat het is, hoewel misschien niet bij naam. Capsaïcine is de chemische stof in chilipepers die ze hun beroemde hitte geeft. Deze hitte maakt het ideaal voor het op smaak brengen van culinaire gerechten en het biedt een scala aan geneeskrachtige eigenschappen. De capsaïcine in chilipepers staat bekend om zijn voedingswaarde die rijk is aan vitamines en mineralen, en om zijn antimicrobiële en kankerbestrijdende eigenschappen.

Capsaïcine is het hoofdingrediënt in veel therapeutische crèmes, gels en pleisters die worden gebruikt voor pijnverlichting. Het interageert met een receptor genaamd TRPV1, die wordt aangetroffen in de hersenen, zenuwen, blaas, bloedvaten en meer. Omdat deze receptor zo wijdverspreid is door het lichaam, zijn er veel potentiële gezondheidsvoordelen van capsaïcine die nog niet zijn onderzocht.

Nu je weet wat capsaïcine is, zijn hier de 9 voordelen van hete pepers:

1. Het verbetert de gezondheid van het hart

Het eten van een hete peper (of pittig eten) kan een gezond hart bevorderen en bloedstolsels voorkomen. De chilipepers kunnen de schadelijke effecten van het LDL cholesterol verminderen en bestrijdt ontstekingen waarvan bekend is dat ze een factor zijn voor hartproblemen.

De capsaïcine kan bloedstolsels voorkomen, omdat het de slagaders en bloedvaten vergroot om die stolsels op te ruimen. Dit zorgt dan voor een betere doorbloeding, waar je hart je dankbaar voor zal zijn!

2. Het verzacht gewrichtspijn en zenuwpijn

zenuwpijn verlichten met capsaicine creme

Als je van pittig eten houdt, weet je waarschijnlijk dat er een zekere mate van pijn bij betrokken is. Toch hoef je geen super hete peper te eten om die gewrichts- of zenuwpijn te verlichten. Zoals we eerder vermeldden, kan capsaicine creme op de huid worden aangebracht om als een natuurlijke pijnstiller te werken. Studies tonen aan dat capsaïcine de hoeveelheid stof P vermindert, waardoor er minder pijnsignalen naar de hersenen worden gestuurd.

Er zijn ook aanwijzingen dat capsaïcine pijn kan verlichten na een operatie zoals een amputatie. Zelfs pijn door zenuwbeschadiging in de voeten of benen door diabetes, lage rugklachten, gordelroos en psoriasis worden verlicht! Je zult blij zijn te weten dat je dit soort crèmes kunt aanbrengen om die vervelende pijn te verlichten.

3. Het eten van hete peper vermindert migraine

Hete pepers stopt stekende migrainepijn. Als je migraine krijgt en vervolgens een hete peper consumeert, zal je lichaam zich concentreren op de pijn in je mond of een ander deel van het lichaam. Hierdoor zal het gevoel van de migrainepijn verdwijnen!  In een onderzoek door de American Academy of Neurology Annual Meeting in Philadelphia, geloven de onderzoekers dat capsaïcine werkt door de trigeminuszenuw en CGRP ongevoelig te maken, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor migrainepijn.

Je bedriegt je lichaam om ergens anders pijn te voelen, wat een overwinning is in onze ogen.

4. Hete peper kan helpen bij gewichtsverlies

Ja, je leest het goed, het eten van hete pepers kan je metabolisme verhogen en je eetlust verminderen, waardoor je mogelijk kunt helpen bij het afvallen. In een artikel van Livestrong.com staat dat de capsaïne het thermogene proces stimuleert, waarbij je lichaam calorieën omzet in warmte om te gebruiken als brandstof, waardoor je extra calorieën verbrandt. Probeer af en toe wat pittigs te eten! Pepers bevatten weinig calorieën en veel voedingsstoffen, dus je krijgt waar voor je geld.

Niet alleen dat, ze kunnen je helpen voedsel te verteren. Lees verder om erachter te komen hoe het jouw spijsverteringskanaal ten goede komt.

5. Het eten van hete peper kan spijsverteringsproblemen verminderen

Het komt het spijsverteringskanaal ten goede. De capsaïcine in hete pepers werkt als een anti-irriterend middel. Chilipepers zijn rijk aan antioxidanten en andere stoffen die spijsverteringsproblemen kunnen verzachten.

Problemen zoals zweren, maagklachten, krampen, darmgas en zelfs diarree worden verholpen. Pepers kunnen dit omdat ze maagsappen stimuleren en de zuurgraad in je spijsverteringskanaal tegengaan.

Helaas helpt dit niet bij iedereen. Heb je last van een prikkelbare darm syndroom, dan is het een kwestie van testen.

6. Het kan de risico’s op kanker verminderen

Chilipepers vormen een potentieel natuurlijk middel om kanker te bestrijden. Volgens The American Association for Cancer Research kunnen de capsaïcine en antioxidanten in chilipepers kanker doden bij leukemie en prostaatkanker. Capsaïcine werkt als antioxidant en beschermt de cellen tegen schadelijke moleculen die kanker kunnen veroorzaken.

Capsaïcine zou ook kunnen vechten tegen borst-, pancreas- en blaaskanker.

7. Het kan de levensduur verlengen

Rode oranje en gele hete peper

Er zijn enkele onderzoeken die zeggen dat het consumeren van pittige kruiden of het gebruik van gewone kruiden het leven van een persoon kan verlengen om een ​​langer en gezonder leven te leiden. Een onderzoek aan de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen toont aan dat mensen die één of twee keer per week pittig eten, 10% minder kans hebben om eerder te overlijden!

De onderzoekers ontdekten ook dat degenen die drie tot zeven keer per week gekruid eten, minder kans hebben op kanker, hartaandoeningen en aandoeningen van de luchtwegen.

8. Goed voor het immuunsysteem

Hete pepers helpen bij het opbouwen van een sterker immuunsysteem omdat ze vol zitten met antioxidanten, met name vol bèta-caroteen en vitamine A. Vitamine A en vitamine C zijn essentieel voor het in stand houden van een gezond systeem en zullen je immuniteit tegen infecties en ziektes opbouwen.

Hete pepers kunnen ook worden gebruikt vanwege hun schimmelwerende eigenschappen.

9. Hete peper helpt bij een slechte adem

Moeten we nog meer zeggen?

Tot slot

Nu je de gezondheidsvoordelen van hete pepers hebt gelezen, begrijp je waarom we van hete pepers houden! Ze kunnen smaak toevoegen aan je maaltijden, maar ze bevatten een heleboel positieve dingen die je je misschien nog niet eerder hebt gerealiseerd. Het kan geen kwaad om af en toe een hete peper aan je maaltijd toe te voegen.

Leave a comment