Zeker nu we veel binnen zitten is het fijn om tussendoor een wandeling te maken. Even een frisse neus halen, even offline zijn en dan vol energie verder gaan met waar je mee bezig was. Maar er is meer goed nieuws. Een wandeling van 30 minuten biedt ook veel gezondheidsvoordelen op de lange termijn. Wees vooral extra lief voor je lichaam, en loop jezelf fit, zeker nu thuiswerken de norm is geworden. Lees verder om erachter te komen, waarom wandelen goed voor je is.

1. Hartgezondheid en wandelen

Met een korte wandeling verlaag je jouw bloeddruk. Je bloedcirculatie wordt gestimuleerd en daarnaast verklein je de kans op hartproblemen. De percentages liegen niet bij vrouwen; het risico op hart- en vaatziekten wordt met maar liefst 30% tot 50% verminderd! (bron)

2. Stimuleert hersenfuncties

Wandelen is ontspannend. Bovendien heeft het ook een directe invloed op de algehele gezondheid van onze hersenen. En bovendien kan een wandeling van slechts een half uur per dag het risico op Alzheimer sterk verminderen en vroege dementie voorkomen.

3. Stimuleert de vetverbranding

Er is een groep onderzoekers die beweert dat het beter voor je lichaam is om elke dag 10.000 stappen te halen. Nog beter dan je elke week uren in het zweet te werken. Hoewel niet alle wetenschappers het hierover eens zijn, zijn ze het er wel over eens dat wandelen je grote spiergroepen activeert, waardoor je vetverbranding wordt gestimuleerd.

4.  Goed voor de spijsvertering

Als je gaat wandelen, werkt je spijsvertering beter en voorkom je obstipatie. Het is daarom een ​​goed idee om even te wandelen, zeker na een (avond)maaltijd. Bovendien lijkt het een positief effect te hebben op het verminderen van het risico op diabetes en darmkanker.

5. Ga van die bank af

Het lichaam is niet gemaakt om uren stil te zitten. Door te bewegen verklein je de kans op een stijf lichaam, gewrichtspijn en andere lichamelijke ongemakken. Hieronder vind je een boek van Erik Scherder, met uitleg hoe lichaamsbeweging de hersenen jong houdt.

6. Een oppepper voor de longen

Kort of lang, een wandeling maken is iets waar de werking van je longen een oppepper van krijgt. Dit komt doordat de zuurstofcirculatie in je bloed wordt verhoogd.

7. Wandelen maakt de rug sterker

Voor velen is de meest zwakke plek: de (onder)rug. Je kunt de rug verbeteren en sterker maken door elke dag een half uur te wandelen. Dit verbetert je bloedcirculatie in je wervelkolom, je mobiliteit en je houding.

8. Even zen zijn

Tot slot is wandelen de perfecte activiteit om je hoofd even te laten voor wat het is en om jezelf weer op te laden met nieuwe energie. Ben je het zat om dagen achter je pc te zitten? Je weet nu wat je kunt doen om jezelf een gezonde boost te geven. Zoek een leuk wandelmaatje en voor je het weet ben je niet meer te stoppen. Loop ze!

Gerelateerd: Alles over stress en hoe je stress kunt verminderen met dit wandelplan!

Leave a comment