Zwemmen is één van de meest effectieve manieren om in beweging te blijven en jouw gezondheid te verbeteren. Het is een low-impact activiteit die jouw hele lichaam uitdaagt en jouw spieren, hart en longen versterkt. Of je nu een beginnende zwemmer bent of een ervaren duiker, het zwembad biedt veel mogelijkheden om jouw fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Een uur zwemmen verbrandt bijna net zoveel calorieën als hardlopen, zonder alle impact op je botten en gewrichten.

In deze blogpost zullen we de verschillende manieren uitleggen waarom zwemmen een waardevolle aanvulling is op jouw fitnessroutine.

10 voordelen van zwemmen

Zwemmen biedt tal van voordelen. In deze sectie zullen we dieper ingaan op de vele voordelen van regelmatig zwemmen, van verbetering van de conditie tot versterking van de spieren en meer.

1. Je traint het hele lichaam

Zwemmen is een full body workout, aangezien je zowel je boven- als onderlichaam gebruikt tijdens het zwemmen. Dit zorgt ervoor dat je spieren op een efficiënte manier getraind worden, zonder dat je je gewrichten belast. De weerstand van het water biedt een uitstekende manier om kracht op te bouwen, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor gewrichtspijn.

Om het meeste uit je zwemtraining te halen, is het belangrijk om regelmatig te zwemmen en verschillende zwemstijlen te beoefenen. Probeer bijvoorbeeld afwisselend de rugslag, zijslag of schoolslag te zwemmen, om zo de verschillende spieren in je lichaam te trainen. Het zal zorgen voor een effectieve en gevarieerde workout, waarmee je op een leuke en gezonde manier je conditie verbetert.

2. Zwemmen kan stress verminderen

Niet alleen is het goed voor je lichamelijke gezondheid, maar het heeft ook positieve effecten op je mentale gezondheid. Het water omringt je en geeft een gevoel van rust en ontspanning, wat bijdraagt aan het verminderen van stress, angst en depressie. Zwemmen is daarom ook een uitstekende manier om te ontspannen en te ontsnappen aan de dagelijkse drukte van het leven.

3. Geschikt voor mensen met blessures, artritis en andere aandoeningen

Zwemmen is meestal geschikt voor mensen met verwondingen, artritis, blessures en andere aandoeningen. Het water biedt ondersteuning voor het lichaam en vermindert de impact op gewrichten. Zwemmen kan ook helpen bij het verbeteren van de spierkracht en flexibiliteit en is een goede manier om te bewegen en fit te blijven. Het is altijd belangrijk om de aanbevelingen van een arts of fysiotherapeut te volgen en eventuele beperkingen in acht te nemen bij het uitvoeren van fysieke activiteiten.

4. Zwemmen kan de longcapaciteit verbeteren

Regelmatige zwemmen versterkt de spieren die betrokken zijn bij het ademhalen. Het vergroot de longcapaciteit. Zwemmen verplicht je om diep adem te halen en je adem in te houden tijdens het onderwater zijn, wat de longen uitrekt en ze dwingt om beter en meer zuurstof op te nemen.

5. Een geweldige manier om af te vallen

zwemmen gezond

De hoeveelheid calorieën die verbrand worden tijdens het zwemmen hangt af van verschillende factoren, zoals de intensiteit van de inspanning, het lichaamsgewicht en de zwemstijl. Gemiddeld verbrandt men ongeveer:

 • 200 tot 300 kcal per uur bij recreatief zwemmen.
 • 500 tot 600 kcal per uur bij intensieve zwemtraining.

Houd er rekening mee dat deze aantallen als richtlijn moeten worden beschouwd en kunnen variëren tussen individuen. Wil je precies weten hoeveel kcal je kan verbranden, bereken het hier.

6. Goed voor het hart

Zwemmen is een fantastische manier om de conditie van het hart en de bloedvaten te verbeteren. Dit komt omdat tijdens het zwemmen het hele lichaam wordt belast, waardoor het hart harder moet werken. Hierdoor verbetert de circulatie en wordt de bloedtoevoer naar het hart verhoogd.

Ook verbetert zwemmen de flexibiliteit en uithoudingsvermogen van het hart. Doordat het hart meer bloed rondpompt tijdens het zwemmen, versterkt het zijn spieren en verbetert het zijn prestaties. Je loopt hierdoor minder risico op hart- en vaatziekten.

Bovendien is zwemmen een laag-impact activiteit, wat betekent dat het minder stress op het lichaam uitoefent in vergelijking met andere activiteiten zoals hardlopen of voetbal. Dit maakt het geschikt voor mensen met hartproblemen of mensen die zich zorgen maken over hun hartgezondheid. Vraag het wel altijd even na bij de huisarts!

Meer weten over zwemmen met een hartaandoening? Ga dan naar aangeborenhartafwijking.nl

7. Verbetert je slaap

Zwemmen kan onze slaap verbeteren. Het verhoogt de hartslag en verbrandt energie, waardoor het lichaam uitgeput raakt en zich beter kan ontspannen en rusten. Het kalmeert ook de geest en vermindert stress, wat ook bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit en een betere weerstand.

Het is echter belangrijk om niet te laat te gaan zwemmen, omdat het ook het lichaam op kan winden en het moeilijker kan maken om in slaap te vallen.

8. Versterken van het immuunsysteem

Zwemmen kan onze immuunsysteem versterken. Dit komt omdat zwemmen de bloedcirculatie bevordert en daardoor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de verschillende cellen en weefsels in het lichaam verhoogt.

Bovendien activeert zwemmen het zenuwstelsel en verhoogt het de productie van endorfines, wat ook bijdraagt aan een gezonder en sterker immuunsysteem.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel zwemmen een nuttige activiteit is om het immuunsysteem te verbeteren, het alleen geen garantie biedt voor een gezond immuunsysteem. Een gezonde levensstijl, waaronder een gezonde voeding en voldoende slaap, is ook van groot belang.

9. Geweldig voor kinderen

Kinderen zijn actieve wezens en zwemmen biedt hen de mogelijkheid om fysiek bezig te zijn en energie te verbranden. Bovendien hebben kinderen dagelijks minstens 1 uur lichaamsbeweging nodig.

Zwemmen is ook belangrijk voor kinderen om verschillende redenen:

 • Veiligheid: Het is belangrijk dat kinderen leren zwemmen om te voorkomen dat ze verdrinken.
 • Ontwikkeling: Zwemmen biedt kinderen de kans om hun motorische vaardigheden en coördinatie te verbeteren.
 • Levensvaardigheden: Zwemmen leert kinderen ook belangrijke levensvaardigheden zoals discipline en doorzettingsvermogen.

10. Geweldig voor het gezin

Zwemmen biedt de mogelijkheid om samen te zijn en quality time te hebben als gezin. Het versterkt de band tussen familieleden.

Risico’s

Er zijn verschillende risico’s verbonden aan het zwemmen, waaronder:

 • Verdrinking: het belangrijkste risico van het zwemmen is verdrinking, vooral bij kinderen en mensen die niet goed kunnen zwemmen.
 • Zwemmerseczeem: ook wel bekend als voetschimmel. Om zwemmerseczeem te voorkomen, is het belangrijk om na het zwemmen de tenen goed te drogen.
 • Huidallergieën: chloor kan irritatie veroorzaken, vooral voor mensen met gevoelige huid of huidproblemen zoals eczeem, psoriasis of allergieën.
 • Uitglijden: bij het zwemmen kunnen mensen zich bezeren aan scherpe randen en gladde oppervlakken.
 • Irritatie en roodheid van de ogen: chloor en andere chemicaliën in het zwembadwater kunnen de ogen irriteren en rood maken. Je kunt ook een oogontsteking krijgen. Het gebruik van zwembril is een effectieve manier om de ogen te beschermen.
 • Zonnebrand: buiten zwemmen kan ertoe leiden dat jouw huid wordt blootgesteld aan UV-stralen, waardoor het risico op zonnebrand toeneemt.

Zwemveiligheid

De volgende veiligheidstips kunnen je helpen het risico op zwemmen te verkleinen:

 • zonnebrandcrème: zorg ervoor dat je zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruikt. Breng regelmatig nieuwe laagjes aan, voor en na het zwemmen. Zorg ervoor dat kinderen altijd zonnebrandcrème op hebben en draag zwemkleding met UV-bescherming.
 • Gebruik aangewezen gebieden om te zwemmen: zoals openbare zwembaden en specifieke delen van meren of stranden. Overweeg ook om in gebieden te zwemmen die onder toezicht staan van professionele strandwachten.
 • Zwem altijd met een partner: zwem nooit alleen in open water, vraag altijd iemand mee om te zwemmen. Het is beter om iemand bij de hand te hebben in geval van nood.
 • Leer hoe te zwemmen: het is belangrijk om te weten hoe je moet zwemmen voordat je het water in gaat. Dit vergroot je zelfvertrouwen en vermindert het risico op ongelukken.
 • Drink voldoende water: het is belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Vermijd dranken met alcohol of cafeïne.
 • Houd kinderen altijd in de gaten: kinderen moeten altijd onder toezicht staan bij het zwemmen. Blijf dicht bij hen en zorg ervoor dat ze niet te ver het water in gaan.
 • Medicatie: wees extra alert tijdens het gebruik van medicijnen die je kwetsbaarder kunnen maken voor de zon. Bij gebruik van adapaleen, tacrolimus, isotretinoïne, doxycycline en sulfadiazine kun je het beste felle zon en UV-lamp op de huid vermijden. Overleg hierover altijd met de arts of apotheek. Op Apotheek.nl vind je meer informatie over medicijnen en overgevoeligheid voor de zon.

Tot slot

Zwemmen is een geweldige manier om gezond te blijven en kan een positief effect hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid. Het is een efficiënte manier om calorieën te verbranden, stress te verminderen, het immuunsysteem te versterken en de longcapaciteit te verbeteren. Daarnaast is het ook een leuke activiteit voor het hele gezin.

Leave a comment