Voorgesneden ananasstukjes en -ringen zijn superhandig, maar er is speciaals aan het eten van een verse ananas! Het snijden van een ananas is voor velen niet eenvoudig; je kan je zelfs een beetje onhandig voelen. Kijk, je bent niet de enige, en we zijn hier om te helpen. Met deze tips kun jij makkelijk ananas snijden en heb je er in een mum van tijd genoeg ananas voor het ontbijt, als tussendoortje of als een ingrediënt voor een heerlijke maaltijd.

Wanneer is een ananas rijp?

Maar eerst, een woord over ananasselectie: het piekseizoen voor ananas loopt meestal van maart tot juli; het vinden van een goede ananas hangt af van de rijpheid wanneer je hem koopt. In tegenstelling tot sommige soorten fruit, zullen ananassen niet verder rijpen nadat ze zijn geplukt, dus kies verstandig.

Zoek fruit met een gele schil in plaats van groen. Een gele schil is jouw signaal om te weten dat het vruchtvlees, boordevol vitamine A en vitamine C zit en zoet en sappig zal zijn. Snuif de onderkant van de vrucht goed op: hij moet aangenaam zoet ruiken. Een rijpe ananas kan je een beetje indrukken. Als het te zacht is, dan is het niet meer vers.

Haal dat rijpe tropische fruit nu naar de keuken en volg onze stapsgewijze handleiding voor het snijden van een verse ananas. Binnenkort ben je slechts een blender verwijderd van een zelfgemaakte piña colada. Of wat dacht je ervan om die perfect gesneden ringen te verwerken in een ananascake, heerlijk toch!

Stappenplan ananas snijden

Stap 1: verwijder de boven- en onderkant

Leg de rijpe ananas op zijn kant op een schone snijplank. Pak een scherp mes. Houd de ananas stevig vast en snij in de schil om de stekelige bovenkant van de ananas te verwijderen. Draai het fruit 180 graden en snij de onderkant van de ananas op dezelfde manier af. Je creëert een vlakke, gelijkmatige basis zodat je ananas stabiel blijft terwijl je doorgaat met snijden.

Stap 2: ananas schillen

Zet de ananas rechtop. Snij de schil van boven naar beneden eraf, volg de kromming van de vrucht. Blijf dit herhalen totdat alle schil is verwijderd.

Stap 3: verwijder alle zwarte puntjes

Op dit punt heb je een relatief schone ananas, maar laten we ook maar de zwarte puntjes eraf snijden voordat we verder gaan. Pak het mes en snij voorzichtig alle donkere vlekken of stukjes korst die zijn overgebleven. Dat kun je doen door onder en boven het puntje in te snijden.

Stap 4: kies jouw voorkeur! Ananasringen of ananasstukjes?

Ga verder naar stap 5A om de ananas in stukjes/partjes te snijden. Wil je liever ananas in ringen snijden? Ga naar stap 5B.

Stap 5A ananasstukjes: verwijder de kern van de ananas

Houd de ananas rechtop en snij het in vieren. Nu heb je 4 lange ananasstukken. Verwijder de kern (d.w.z. het harde gedeelte in het midden van de ananas). Gooi de kern weg of bewaar deze voor een ander doel.

Stap 6A ananasstukjes: snijden

Snij elke ananas in stukjes of partjes. Als je zoiets als ananassalsa wilt maken, is dit een goed moment om de stukjes nog kleiner te snijden, bijvoorbeeld in dobbelstenen.

Stap 5B ananasringen: snij de ananas in rondjes

Nadat je de ananas hebt gepeld en de zwarte puntjes hebt verwijderd, leg je de ananas op zijn kant en begin je hem in cirkels te snijden.

Stap 6B ananasringen: verwijder de kern van de ananas

ananasringen

Werk met één cirkel tegelijk en gebruik een klein mesje om de kern voorzichtig uit te snijden. Of als je een kleine ronde koekjesvormer hebt, pak die; het is een uitstekend hulpmiddel om je ananasrondes snel in ananasringen te veranderen. Gooi de kernen weg of bewaar ze voor een ander gebruik.

De ananas snijder

ananas drank

Voor deze tutorial zijn de enige essentiële hulpmiddelen een paar messen en een snijplank. Maar er kunnen verschillende redenen zijn om misschien te investeren in een ananassnijder. Worden jouw polsen te veel belast bij het vastpakken en hanteren van een mes, of wil je gewoon dat de klus sneller geklaard is? Dan is een ananasboor/ananassnijder de oplossing.

Een goede ananasboor maakt het gemakkelijk om de vrucht uit te hollen, vooral handig als je de ananasschil wilt gebruiken voor een drankje of een buffetpresentatie. Je kunt de ananas in blokjes snijden en terug leggen in de uitgeholde ananas. Het gebruik van een kernboor bespaart je een paar minuten voorbereidingstijd, maar houd er rekening mee dat je extra ananasvlees aan de randen achterlaat – wil je niets verspillen, blijf dan bij een mes.

Ananas hack

Dus je hebt de virale ananas hack op TikTok gezien en wilt weten of het echt werkt. De waarheid? Ja, maar slechts een soort van.

Een korte uitleg voor degenen die niet op de hoogte zijn: het filmpje houdt in dat je het fruit een paar goede dreunen en rollen geeft voordat je de individuele “magisch losgemaakte” spikes met je blote handen plukt.

Het belangrijkste is echter dat je ananas onberispelijk rijp moet zijn, anders krijg je die spikes er nooit netjes of zonder veel moeite uit. Zelfs als het rijp is, verlies je veel sap tijdens het proces. Het is een leuke feesttruc (en misschien zelfs een overlevingsvaardigheid), maar niet praktisch voor de dagelijkse consumptie van ananas.

Ananas bewaren

Zodra je je ananas tot in de perfectie hebt gesneden, verpak je het fruit in een luchtdichte verpakking. Eet de ananasstukjes zoals ze zijn of maak een fruitsalade. Je kunt ze verwerken in, zowel zoete als hartige gerechten.

Vers gesneden ananas is 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.

Je kunt ze ook volledig invriezen voor later gebruik. Leg de stukjes (in welke vorm dan ook) op een met bakpapier beklede bakplaat en vries ze een paar uur in. Eenmaal stevig, kun je de ananasstukjes overbrengen naar een diepvrieszak en ze in de vriezer bewaren.

Leave a comment