Rugpijn kan op elke leeftijd voorkomen en is niet beperkt tot een bepaalde leeftijdsgroep. Het is een veelvoorkomend en vervelend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Of je nu een kantoorbaan hebt en veel zit, of juist veel fysiek werk doet, rugpijn kan op elk moment opduiken en de kwaliteit van je leven sterk beïnvloeden. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt zetten om rugpijn te voorkomen of te verminderen.

In deze blogpost zullen we de verschillende oorzaken van rugpijn bespreken, en vervolgens een aantal praktische tips geven om rugpijn te voorkomen en hopelijk te verhelpen. We zullen uitgebreid ingaan op het belang van een goede houding en hoe je jouw rugspieren kunt versterken. Ten slotte bespreken we waarom het belangrijk is om rugklachten serieus te nemen, en waar je hulp kunt vinden als je rugpijn niet verdwijnt.

De oorzaken van (lage) rugpijn

De meest voorkomende oorzaken van (lage) rugpijn zijn:

 1. Spierspanning of verrekte spieren: Overmatige inspanning of verkeerde bewegingen kunnen leiden tot verrekte spieren en spierspanning in de onderrug.
 2. Discusproblemen: De tussenwervelschijven in de wervelkolom kunnen uitpuilen of scheuren, wat leidt tot rugpijn.
 3. Artritis: Ontsteking van de gewrichten in de rug kan leiden tot pijn en stijfheid.
 4. Osteoporose: Een afname van de botdichtheid kan de rug kwetsbaarder maken voor breuken en rugpijn.
 5. Zenuwcompressie: Rugpijn kan ook het gevolg zijn van druk op de zenuwen in de rug, bijvoorbeeld door een hernia.
 6. Stress en emotionele problemen: Stress en emotionele problemen kunnen ook leiden tot spierspanning en rugpijn.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een diagnose en behandeling van rugpijn, omdat sommige oorzaken ernstiger kunnen zijn en medische interventie vereisen.

Wat te doen tegen rugpijn?

yoga tegen rugpijn

Rugpijn kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Gelukkig zijn er veel manieren om rugpijn te verlichten, waaronder bewegen en aandacht geven aan je postuur.

Een goede houding aanleren

Een goede houding is een houding waarbij je het gewicht van je lichaam evenwichtig verdeelt over de botten en spieren, zonder dat er teveel druk wordt uitgeoefend op één specifiek deel van het lichaam. Hierdoor worden de rug- en nekspieren niet overbelast, wat rugpijn kan verminderen of voorkomen.

 • Staan: Wanneer je staat, is het belangrijk om je schouders ontspannen te houden en je voeten iets uit elkaar te zetten, zodat je evenwichtiger staat. Let er ook op dat je rug recht is en niet naar voren gebogen, en dat je buik en billen ingetrokken zijn.
 • Zitten: Zitten met een verkeerde houding kan rugpijn veroorzaken of verergeren, dus het is belangrijk om de juiste houding aan te nemen. Zorg ervoor dat je rug recht is en je voeten plat op de grond staan, en dat je stoel ondersteuning biedt voor je rug en nek. Probeer ook regelmatig op te staan en te bewegen om spanning in je rugspieren te verminderen.
 • Lopen en tillen: Ook bij het lopen en tillen is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Bij het tillen is het belangrijk om je knieën te buigen en je rug recht te houden, en bij het lopen is het belangrijk om rechtop te lopen en je schouders ontspannen te houden.

Naast aandacht besteden aan houding, kun je ook specifieke oefeningen doen om rugpijn te verlichten. Hieronder staan enkele voorbeelden!

Rugspieren versterken met oefeningen voor (lage) rugpijn

Door regelmatig te bewegen en specifieke oefeningen te doen, kun je de spieren in je rug versterken en verbeteren. Hierdoor kun je uiteindelijk minder rugpijn ervaren.

Hieronder vind je een video van thuisarts.nl en beschrijven we enkele oefeningen die je kunt doen om rugpijn te verlichten:

 • Superman: Ga op je buik liggen, strek je armen en benen uit en til ze enkele centimeters van de grond. Houd deze houding een paar seconden vast, en herhaal de oefening enkele keren.
 • Bridging: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen en voeten op de grond. Til je heupen op van de grond, houd deze houding een paar seconden vast en keer terug naar de beginpositie. Herhaal deze oefening een paar keer.
 • Oefening voor de buikspieren: Ga op je rug liggen, met gebogen knieën en de voeten plat op de grond. Raak met de vingers de knieën aan en houd deze positie zo lang mogelijk vol. Ontspan en herhaal.

Voer elke oefening tussen de 5 en 10 keer achter elkaar uit. Probeer bijvoorbeeld de oefeningen één keer ’s ochtends en één keer ’s avonds uit te voeren.

In het algemeen is fitness echter een effectieve manier om rugpijn te verlichten. Regelmatige oefeningen doen, kunnen de spieren in je rug versterken en uiteindelijk rugpijn verminderen. Als je rugpijn hebt, overleg dan altijd eerst met een arts voordat je begint met fitness-oefeningen.

Blessures voorkomen

Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het uitvoeren van deze oefeningen om blessures te voorkomen. Het is ook aan te raden om een trainer of fysiotherapeut te raadplegen voordat je begint met een fitnessprogramma.

Oefeningen doen om de rug soepel te houden

Fitness kan ook helpen om de flexibiliteit te verbeteren, wat de bewegingen van de rug kan vergemakkelijken. Oefeningen zoals yoga, stretchen en pilates zijn geweldig voor het verbeteren van de flexibiliteit. Ze kunnen net als de onderstaande oefeningen helpen om de spieren en gewrichten soepel te houden:

 • Rug hol maken: Deze oefening kan je zittend, liggend en staand doen. Maak je rug langzaam hol en daarna recht. Herhaal deze oefening een paar keer om de rugspieren te strekken. Houd je hoofd en nek ontspannen.
 • Onderkant van de rug draaien: Ga op je rug liggen met je knieën gebogen (gericht naar het plafond) en met de voeten plat op de grond. Zorg dat je schouders op de grond blijven, terwijl je beiden knieën langzaam beweegt naar links en daarna naar rechts. Herhaal deze oefening een paar keer.
 • Knieën optrekken: Begin door te liggen op je rug met gebogen knieën en voeten plat op de grond. De knieën moeten naar boven wijzen. Gebruik je handen om één knie langzaam naar de borst te trekken. Houd deze positie gedurende 30 seconden vast. Laat vervolgens de been weer naar beneden gaan. Herhaal dit proces met de andere knie gedurende 30 seconden.

Ook hier kun je elke oefening tussen de 5 en 10 keer achter elkaar uitvoeren.

Daarnaast is regelmatige cardio-oefeningen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen, ook een geweldige manier om rugpijn te verminderen. Cardio-oefeningen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren. Dit kan helpen om spierpijn en stijfheid te verminderen.

Neem klachten serieus

Veel mensen geloven dat rugpijn vanzelf over zal gaan en besluiten daarom geen actie te ondernemen. Dit is echter een verkeerde aanname. Als rugpijn niet behandeld wordt, kan het chronisch worden en verergeren, waardoor het steeds moeilijker wordt om te genezen. Het is belangrijk om rugpijn serieus te nemen en actie te ondernemen om het te behandelen.

Conclusie

Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Het is belangrijk om klachten serieus te nemen en te zoeken naar manieren om deze op te lossen. Door regelmatig aan fitness te doen, kun je de spieren in je rug versterken en de rug soepel houden.

Daarnaast is een goede houding super belangrijk om de druk op de rug, nek en schouders te verminderen. De spieren, pezen en gewrichten in de rug raken hierdoor minder overbelast. Een goede houding ondersteunt de juiste uitlijning van de wervelkolom, waardoor de kans op letsel of beschadiging vermindert.

Door deze stappen te ondernemen kunnen we de kans op rugpijn verminderen en wellicht voorkomen. Al met al is er veel hoop voor mensen met rugpijn en met de juiste zorg en aandacht kunnen velen weer pijnloos en actief leven.

Voor meer informatie over pijn in de onderrug, kun je terecht bij thuisarts.nl.

Leave a comment