Gemberthee is de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege de talloze gezondheidsvoordelen die ermee geassocieerd worden. Het wordt gebruikt om misselijkheid te verlichten, de spijsvertering te bevorderen en de algehele gezondheid te verbeteren.

In dit artikel zullen we de voordelen van het drinken van gember thee bespreken, evenals de voedingsstoffen in gemberwortel en eventuele bijwerkingen. We zullen ook een aantal recepten voor gemberthee delen en tips geven voor het maken en bewaren van verse gemberwortel.

Wat is gemberthee?

Gemberthee is een populaire drank die gemaakt wordt van verse gemberwortel en heet water. Het wordt al eeuwenlang gedronken vanwege de heilzame eigenschappen en de unieke smaak. Gemberthee wordt niet alleen gewaardeerd vanwege de smaak, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen die het biedt.

Waar komt gember vandaan?

De oorsprong van gemberthee is niet helemaal duidelijk, maar gember zelf is al eeuwenlang een populair kruid in Azië. De wortel van de gemberplant wordt al meer dan 5000 jaar in China gebruikt voor zowel culinaire als medicinale doeleinden.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt gember vaak gebruikt als een ‘warm’ kruid om de bloedsomloop te stimuleren en de spijsvertering te bevorderen. Gember werd ook gebruikt om verkoudheid en griep te behandelen en om pijn te verminderen.

Vanuit China verspreidde gember zich naar andere delen van Azië en uiteindelijk ook naar Europa. In Europa werd gember vooral gebruikt om smaak te geven aan voedsel en dranken zoals bier en thee.

De voordelen van gember thee

gemberthee maken

Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek:

 1. Verlichting van misselijkheid: Gember thee is een natuurlijk middel om misselijkheid te verminderen. Het kan worden gebruikt bij reisziekte, ochtendmisselijkheid en misselijkheid als gevolg van chemotherapie.
 2. Verbetering van de spijsvertering: Onderzoek heeft aangetoond dat gemberthee de spijsvertering kan bevorderen door de beweging van voedsel door de darmen te versnellen en de productie van spijsverteringsenzymen te verhogen. Dit kan helpen bij het verminderen van gas, opgeblazen gevoel en constipatie.
 3. Verlaging van de bloedsuikerspiegel: Er zijn verschillende studies die suggereren dat gember de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de insulineresistentie kan verbeteren, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes.
 4. Vermindering van ontstekingen: Gember bevat ontstekingsremmende verbindingen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan voordelig zijn voor mensen met artritis, inflammatoire darmziekte en andere ontstekingsaandoeningen.
 5. Verlaging van het risico op hart- en vaatziekten: Onderzoek heeft aangetoond dat gember de bloeddruk kan verlagen en de bloedcirculatie kan bevorderen, wat kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Het is echter belangrijk om op te merken dat meer onderzoek nodig is om de gezondheidsvoordelen van gemberthee verder te onderzoeken en om de optimale dosering en toedieningsvorm te bepalen.

Kan je afvallen met gember thee?

Gember thee kan mogelijk helpen bij het afvallen, maar het is geen wondermiddel. Gember bevat stoffen die bekend staan als gingerolen, die kunnen helpen bij het stimuleren van de stofwisseling en het verbranden van vet. Bovendien kan gemberthee helpen bij het verminderen van de eetlust en het beheersen van het hongergevoel. Het drinken van gemberthee als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het afvallen.

Voedingswaarden van gemberthee

Voedingswaarden van gembertheePer 200ml
Energie4 kcal
Vet0 gram
Koolhydraten1 gram
Vezels0 gram
Eiwit0 gram
Zout < 0.1 gram

De belangrijkste voedingsstoffen

Gemberthee is laag in calorieën en bevat geen vetten of eiwitten.

De belangrijkste voedingsstoffen in gember zijn:

Vitamines

 • Vitamine B6: Gember bevat kleine hoeveelheden vitamine B6, wat belangrijk is voor het ondersteunen van een gezond immuunsysteem en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 • Vitamine C: Dit is een krachtige antioxidant die belangrijk is voor een gezond immuunsysteem en de productie van collageen.
 • Niacine: Dit is een vitamine die betrokken is bij de energiestofwisseling en de productie van DNA.

Mineralen

 • Kalium: Gember bevat kleine hoeveelheden kalium, wat belangrijk is voor het ondersteunen van de gezondheid van het hart en de bloeddruk.
 • Magnesium: Dit mineraal is betrokken bij veel processen in het lichaam, waaronder spier- en zenuwfunctie en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 • Fosfor: Dit mineraal is belangrijk voor de botten en tanden, en speelt ook een rol bij de stofwisseling.
 • Mangaan: Gember bevat kleine hoeveelheden mangaan, wat belangrijk is voor het ondersteunen van de gezondheid van de botten en het metabolisme.

Antioxidanten

 1. Gingerol: Dit is een belangrijk bioactief bestanddeel in gember, dat verantwoordelijk is voor de karakteristieke smaak en geur. Het heeft ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen en kan bijdragen aan de gezondheidsvoordelen van gember.
 2. Shogaol: Dit is een afgeleide stof van gingerol, die ontstaat wanneer gember wordt verhit of gedroogd. Shogaol heeft ook ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen en kan bijdragen aan de gezondheidsvoordelen van gember.
 3. Gingerdiolen: Dit zijn ook afgeleide stoffen van gingerol, die worden gevormd tijdens het droogproces van gember. Deze stoffen hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Aminozuren

Gember bevat verschillende aminozuren, waaronder tryptofaan, fenylalanine en valine. Hoewel de hoeveelheden relatief klein zijn, zijn deze aminozuren belangrijk als bouwstenen voor eiwitten in het lichaam.

Etherische oliën

Gember bevat etherische oliën die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke geur en smaak. Deze oliën kunnen ook

Hoewel gemberthee geen grote hoeveelheden voedingsstoffen bevat, kan het toch een gezonde drankoptie zijn vanwege de potentieel gunstige effecten op de gezondheid en het feit dat het caloriearm is en geen toegevoegde suikers bevat.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

Hoewel gemberthee over het algemeen veilig is om te drinken, zijn er enkele bijwerkingen die kunnen optreden bij overmatig gebruik of bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Enkele bewezen bijwerkingen van gemberthee zijn:

 1. Maagklachten: Gemberthee kan maagklachten veroorzaken, zoals brandend maagzuur, maagpijn, diarree en winderigheid. Dit komt omdat gember de maagzuurproductie kan verhogen en de beweging van de maag kan versnellen.
 2. Interactie met medicijnen: Gember kan de werking van sommige medicijnen beïnvloeden, waaronder bloedverdunners, bloeddrukverlagende medicijnen en medicijnen tegen diabetes. Dit kan leiden tot bloedingen, een te lage bloeddruk of een te lage bloedsuikerspiegel.
 3. Allergische reacties: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor gember en kunnen symptomen ervaren zoals zwelling, jeuk, huiduitslag en ademhalingsproblemen.
 4. Bloedingsrisico: Gember kan het bloeden verhogen, dus als je een bloedingsstoornis hebt of binnenkort een operatie moet ondergaan, is het beter om gemberthee te vermijden.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de bijwerkingen van gember thee afhankelijk zijn van de individuele reactie en de hoeveelheid gember die wordt geconsumeerd. Als je merkt dat je bijwerkingen ervaart, is het belangrijk om je consumptie te verminderen en eventueel contact op te nemen met je arts.

Hoe vaak mag je gemberthee drinken?

De bijwerkingen van gemberthee kunnen zorgwekkend zijn, maar dat betekent niet dat je het helemaal moet vermijden. In feite kun je de meeste bijwerkingen voorkomen door niet meer dan vier gram gember per dag te consumeren. Dit is meer dan de meeste mensen denken, vooral als je regelmatig gemberthee drinkt.

Over het algemeen kun je veilig drie tot vier kopjes per dag drinken zonder bijwerkingen te ervaren. Als je echter een lage bloeddruk hebt of bloedverdunners gebruikt, is het verstandig om advies te vragen aan een arts of specialist voordat je veel gember gaat consumeren.

Zelf gemberthee maken

Gemberthee is een eenvoudige manier om de voordelen van gember te benutten. Het wordt meestal gemaakt door verse gember (ter grootte van je duim) in plakjes te snijden of te raspen. Daarna moet je het laten trekken in heet water. Sommige mensen voegen ook andere ingrediënten toe, zoals honing, citroen of kruiden, om de smaak te verbeteren.

Gemberthee maken (basis)

 • Schil en rasp 2,5-5 cm verse gemberwortel
 • Breng 1l water aan de kook en voeg de geraspte gember toe
 • Laat 10-15 minuten trekken en zeef de thee
 • Serveer warm met eventueel honing en citroen naar smaak

Recept voor gember-kurkuma thee

 • Schil en rasp 2,5-5 cm verse gemberwortel
 • Voeg 1-2 theelepels kurkumapoeder toe
 • Breng 1l water aan de kook en voeg de geraspte gember en kurkuma toe
 • Laat 10-15 minuten trekken en zeef de thee
 • Serveer warm met eventueel honing naar smaak

Recept voor gember-mint thee

 • Schil en rasp 2,5-5 cm verse gemberwortel
 • Breng 1l water aan de kook en voeg de geraspte gember en handvol muntblaadjes toe
 • Laat 10-15 minuten trekken en zeef de thee
 • Serveer warm met eventueel honing naar smaak

Recept voor gember citroen thee

 • Schil en rasp 2,5-5 cm verse gemberwortel
 • Boen de citroen schoon, pers de helft van het citroensap uit en snijd de andere helft in plakjes
 • Breng 1l water aan de kook en voeg de geraspte gember, het citroensap en de plakjes citroen toe
 • Laat 10-15 minuten trekken en zeef de thee
 • Serveer warm met eventueel honing naar smaak

Gember bewaren en tips voor het selecteren van verse gemberwortel

 • Kies gemberwortel die stevig en glad aanvoelt en vermijd gember die zacht of gerimpeld is.
 • Zoek naar gemberwortel met een levendige geur. Verse gember heeft een sterke, scherpe geur.
 • Bewaar gemberwortel in de koelkast in een plastic zakje of afgedekte container. Het kan tot drie weken meegaan.
 • Om gemberwortel langer te bewaren, kun je het invriezen. Je kunt de gember schillen, raspen en bewaren in de vriezer, in een afgedekte container of plastic zak.

Conclusie

Kortom, gemberthee is niet alleen lekker en verfrissend, maar ook heel gezond. Door deze eenvoudige recepten te proberen en deze tips te volgen voor het selecteren en bewaren van verse gemberwortel, kun je genieten van de vele voordelen van deze heerlijke drank!

Het is echter belangrijk om de mogelijke bijwerkingen van gember in gedachten te houden en niet meer dan vier gram per dag te consumeren om negatieve effecten te voorkomen.

Leave a comment