Vitamine E is een in vet oplosbare voedingsstof die een cruciale rol speelt in het behoud van onze gezondheid en welzijn. Het wordt vaak aangeduid als de “antioxidant-vitamine” vanwege zijn krachtige antioxiderende eigenschappen, maar vitamine E heeft nog veel meer te bieden dan dat.

In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op de rol van vitamine E in ons lichaam, de voordelen ervan voor de gezondheid, voedingsbronnen en eventuele bijwerkingen.

Wat is Vitamine E?

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die behoort tot de familie van natuurlijke antioxidanten. Er zijn verschillende vormen van vitamine E, maar de meest voorkomende en biologisch actieve vorm is alfa-tocoferol. Deze vitamine is essentieel voor de menselijke gezondheid en moet via voeding of supplementen worden ingenomen omdat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken.

De Rol van Vitamine E in het Lichaam

 1. Antioxidantbescherming: Vitamine E staat bekend om zijn krachtige antioxidanteffecten. Het beschermt cellen en weefsels tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, onstabiele moleculen die cellulaire schade en veroudering kunnen veroorzaken.
 2. Immuunsysteemondersteuning: Vitamine E speelt een rol in het ondersteunen van het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties te bestrijden.
 3. Hartgezondheid: Vitamine E kan helpen bij het bevorderen van een gezond hart door het verminderen van oxidatieve stress en het ondersteunen van een goede doorbloeding.
 4. Bescherming tegen oogproblemen: Er is ook gesuggereerd dat vitamine E kan helpen bij het voorkomen van oogproblemen, zoals cataracten en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.
 5. Huidverzorging: Deze vitamine kan helpen de huid gezond te houden hieronder gaan we daar dieper op in!

Meer over Vitamine E en Huidverzorging

Een van de meest opvallende voordelen van vitamine E is de rol die het speelt in huidverzorging. Het wordt vaak toegevoegd aan huidverzorgingsproducten vanwege de volgende eigenschappen:

 • Bescherming tegen UV-straling: Vitamine E heeft bewezen de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van ultraviolette (UV) straling van de zon. Dit kan helpen bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering en het verminderen van het risico op huidkanker.
 • Hydratatie en vochtinbrengend: Vitamine E staat bekend om zijn vermogen om vocht vast te houden en de huid gehydrateerd te houden, wat kan helpen bij het verminderen van droogheid en schilfering.
 • Vermindering van littekens: Deze vitamine kan helpen bij het vervagen van littekens en het bevorderen van een egale teint door de regeneratie van huidcellen te ondersteunen.
 • Ontstekingsremmend: Vitamine E kan ook ontstekingen verminderen, waardoor het nuttig is bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acne en eczeem.

Waar zit vitamine E in?

waar zit vitamine E in

Om voldoende vitamine E binnen te krijgen, is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan deze vitamine. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E in vergelijking met plantaardige producten.

Enkele van de beste bronnen zijn:

 • Noten en zaden: Amandelen, zonnebloempitten en hazelnoten zijn bijzonder rijk aan vitamine E.
 • Plantaardige oliën: Tarwekiemolie, zonnebloemolie en olijfolie zijn goede bronnen.
 • Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten ook vitamine E.
 • Volkoren granen: Tarwe en haver zijn rijke bronnen.
 • Fruit: Abrikozen en mango’s zijn fruitsoorten die deze vitamine bevatten.

Hoeveel vitamine E heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E, zoals vastgesteld door de Gezondheidsraad, bedraagt 13 milligram voor volwassen mannen en 11 milligram voor vrouwen. Hieronder vind je een tabel met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor diverse groepen, uitgedrukt in alfatocoferol eenheden per dag.

Categorie/leeftijdMilligram per dag
Mannen/jongens 
0 – 5 maanden2,9 (wanneer geen borstvoeding)
6 – 11 maanden3,6
1 – 3 jaar5,7
4 – 6 jaar7,8
7 – 9 jaar9,1
10 – 12 jaar10,1
13 – 15 jaar11,8
16 – 18 jaar13,3
19 – 21 jaar13,0
22 – 50 jaar13,0
51 – 65 jaar13,0
> 65 jaar13,0
  
Vrouwen/meisjes 
0 – 5 maanden2,9 (wanneer geen borstvoeding)
6 – 11 maanden3,6
1 – 3 jaar5,5
4 – 6 jaar7,1
7 – 9 jaar8,3
10 – 12 jaar9,5
13 -15 jaar10,6
16 – 18 jaar11,0
19 – 21 jaar11,0
22 – 50 jaar11,0
51 – 65 jaar11,0
> 65 jaar11,0
  
Zwangeren9,9
Borstvoedend12

Vitamine E tekort

In Nederland hebben de meeste mensen genoeg vitamine E, dus tekorten zijn zeer zeldzaam.

Deze tekorten ontwikkelen zich meestal pas na langdurige periodes van ontoereikende inname van deze vitamine. Dit gebeurt meestal als iemand een ziekte heeft die het moeilijk maakt voor het lichaam om vitamines op te nemen of als iemand heel weinig voedingsmiddelen eet die vitamine E bevatten.

Een ernstig tekort aan vitamine E kan problemen veroorzaken, zoals bloedarmoede (waarbij je te weinig rode bloedcellen hebt), spierzwakte en problemen met de hersenen. Dit laatste kan leiden tot problemen met bewegen en evenwicht.

Premature baby’s kunnen een tekort aan vitamine E hebben. Hun spijsvertering is namelijk nog niet volledig ontwikkeld, waardoor het de opname van Vitamine E kan beperken. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede, oedeem en een verhoogd aantal bloedplaatjes.

Het is belangrijk om te onthouden dat in de meeste gevallen een normaal dieet voldoende vitamine E bevat om gezond te blijven.

Als je denkt dat je misschien niet genoeg vitamine E krijgt of als je je zorgen maakt over een tekort, praat dan met een dokter. Ze kunnen je helpen om te weten of je genoeg vitamine E binnenkrijgt en wat je kunt doen om gezond te blijven.

Vitamine E overschot

Een teveel aan vitamine E, hoewel zeldzaam, kan leiden tot bepaalde symptomen en gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele mogelijke symptomen en effecten van een overdosis vitamine E:

 1. Maagdarmklachten: Een teveel aan vitamine E kan maagdarmklachten veroorzaken, zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn.
 2. Verstoring van bloedstolling: Overmatige inname van vitamine E kan de bloedstolling vertragen, wat kan leiden tot verlengde bloedingstijden en blauwe plekken.
 3. Verstoorde opname van andere voedingsstoffen: Langdurige inname van hoge doses vitamine E kan interfereren met de absorptie van andere in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A en vitamine K.
 4. Verhoogde bloeddruk: Sommige onderzoeken suggereren dat overmatige inname van vitamine E het risico op hypertensie (hoge bloeddruk) kan verhogen.
 5. Problemen met immuunsysteem: Een teveel aan vitamine E kan het immuunsysteem onderdrukken en de natuurlijke afweer van het lichaam tegen infecties verminderen.
 6. Bloedarmoede: In zeldzame gevallen kan een overdosis vitamine E leiden tot hemolytische anemie, waarbij rode bloedcellen voortijdig worden afgebroken.

Het is belangrijk op te merken dat het zeer onwaarschijnlijk is dat je via voedsel alleen een teveel aan vitamine E binnenkrijgt. Het gevaar van overmatige inname is meestal gerelateerd aan het nemen van vitaminesupplementen met zeer hoge doses. Daarom is het altijd verstandig om supplementen alleen onder begeleiding van een zorgverlener in te nemen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden niet te overschrijden.

Als je vermoedt dat je teveel vitamine E hebt ingenomen en symptomen ervaart, neem dan direct contact op met een zorgverlener voor advies en behandeling.

Het is ook belangrijk om een evenwichtige voeding te volgen en voedingssupplementen met mate te gebruiken om het risico op overdosering te minimaliseren.

Conclusie

In samenvatting is vitamine E een essentiële voedingsstof met diverse gezondheidsvoordelen, waaronder antioxidanteffecten, huidverzorging, hartgezondheid en meer. Het toevoegen van vitamine E-rijke voedingsmiddelen aan je dieet kan bijdragen aan een gezondere levensstijl en welzijn.

Bronnen: Voedingscentrum, gezondheidsnet

Leave a comment