Een grapefruit is een tropische fruitsoort en behoort tot de citrusvruchten. Ze staan bekend om de wat bittere en zure smaak. Grapefruits zijn rijk aan voedingsstoffen, vitaminen en vezels.

Hoe eet je grapefruit?

Eet bij voorkeur de hele grapefruit. Eet stukjes grapefruit bij het ontbijt of als snack tussendoor. Voeg het toe aan een smoothie, een salade of maak een cocktail.

Verschil roze en gele grapefruit

De voedingswaarde van een roze en een gele grapefruit verschilt. De glycemische waarde van de gele grapefruit is wat lager. Maar de roze grapefruit scoort iets beter op de vitamines.

Lees de 8 redenen om vaker een grapefruit te eten

redenen waarom grapefruit gezond is

Weinig calorieën, veel voedingsstoffen

Een grapefruit is één van de fruitsoorten met de minste calorieën.  Daarnaast bevat het veel vezels en een aantal belangrijke vitaminen en mineralen.

Een gemiddelde (roze) grapefruit levert het volgende…

  • 104 calorieën
  • 26 gram koolhydraten
  • 2 gram proteïnen
  • 4 gram vezels
  • 128% van de ADH vitamine C
  • 56% van de ADH vitamine A
  • 10% van de ADH kalium
  • 8% van de ADH  vitamine B1
  • 8% van de ADH foliumzuur
  • 6% van de AHD magnesium

Verder levert het een aantal krachtige plantaardige antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid.

Goed voor je immuunsysteem

Als je regelmatig grapefruits eet, dan is dat goed voor je immuunsysteem. Het helpt je te wapenen tegen schadelijke bacteriën en virussen. Dat komt voornamelijk door de hoge hoeveelheden vitamine C. Vitamine A helpt ontstekingen en infecties in je lichaam tegen te gaan. Daarnaast levert een grapefruit ook kleinere hoeveelheden vitamine B, zink, koper en ijzer, wat goed is voor je immuunsysteem en je huid.

Het reguleert de eetlust

Een grapefruit levert een redelijke hoeveelheid vezels, ongeveer 4 gram per stuk. Aangeraden wordt om 30-40 gram vezels per dag binnen te krijgen. Dit geldt alleen voor het hele fruit, niet voor sap. Omdat vezels zorgen dat voedsel minder snel verteerd wordt, heb je langer een vol gevoel. En dat zorgt er weer voor dat je gedurende de dag minder snel trek krijgt en weer naar iets te eten grijpt.

Het helpt bij afvallen

Grapefruit is een prima fruit om toe te voegen aan je dieet als je wilt afvallen. Ten eerste levert een grapefruit weinig calorieën, ten tweede relatief veel vezels (zie punt 3). Een grapefruit bevat vooral veel water. Volgens dit onderzoek vielen mensen die voor de maaltijd een halve grapefruit aten, meer af dan mensen die dat niet deden.

Voorkomt insuline-weerstand

Het regelmatig eten van grapefruit kan insuline-weerstand voorkomen. Insuline-weerstand kan leiden tot diabetes 2. Bij insuline-weerstand worden je cellen minder gevoelig voor insuline. Insuline is een hormoon dat veel processen in je lichaam regelt, maar vooral zorgt voor een normale bloedsuikerspiegel. Als je cellen minder gevoelig worden, betekent dat dat je bloedsuikerspiegel hoger wordt. Dat is niet gezond en kan leiden tot diabetes 2. Door het regelmatig eten van grapefruits verklein je volgens onderzoek de kans om insuline-weerstand op te bouwen.

Goed voor het hart

Regelmatig grapefruits eten helpt om ziekten van het hart, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol te voorkomen. Ze zijn rijk aan kalium, een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van het hart. Zo toonde een onderzoek aan dat mensen die drie maal per dag, zes weken lang grapefruit aten een lagere bloeddruk hadden en lagere cholesterol niveau’s.

Belangrijke antioxidanten

Grapefruits leveren een aantal belangrijke antioxidanten. Antioxidanten hebben verschillende voordelen voor de gezondheid. Ze beschermen de cellen tegen schade door vrije radicalen die schadelijke reacties in je lichaam veroorzaken en helpen daardoor ziekten te voorkomen.

Belangrijke antioxidanten in grapefruits zijn:

  • Vitamine C
  • Bètacaroteen
  • Lycopeen
  • Flavanoïden

Vermindert de kans op nierstenen

Volgens onderzoek kan het citroenzuur in grapefruits helpen om nierstenen te voorkomen. Normaal worden afvalstoffen door de nieren gefilterd en afgevoerd via de urine. Soms kunnen deze afvalstoffen kristalliseren en steentjes vormen. Citroenzuur lijkt volgens onderzoek te voorkomen dat deze steentjes zich vormen.

Zijn er ook nadelen?

Ja, er zijn nadelen. We zullen ze hieronder toelichten:

Je gebit

nadelen grapefruit voor het gebit

Het citroenzuur dat in alle citrusvruchten voorkomt, vormen een aanslag op het glazuur van je gebit.

  • Probeer het vrucht zo min mogelijk direct in aanraking te laten komen met je gebit.
  • Drink water na het eten van citrusvruchten om het zuur weg te spoelen.
  • Wacht een half uur met het poetsen van je tanden.

Medicijnen

Grapefruit kan invloed hebben op de werking van bepaalde medicijnen. Een stofje in de grapefruit kan de werking van een enzym, dat nodig is voor de afbraak van medicijnen verstoren.

Voorbeelden van medicijnen waarvan de werking door het regelmatig eten van grapefruits kan worden beïnvloed, zijn:

  • Bloeddrukverlagers
  • Cholesterolverlagers
  • Hartritmemedicijnen
  • Sommige slaap- en kalmeringsmiddelen

Bron: Rubriek.nl

Leave a comment