Met meer dan 7.000 verschillende soorten appels die beschikbaar zijn, is het geen verrassing dat appels wereldwijd het meest gegeten fruitsoort zijn. Van zoete appels, zoals Red Delicious, Fuji of Gala, tot zure groene appels, zoals een Granny Smith.

Appels worden vaak gebruikt in recepten, zoals taarten, koekjes, muffins, jam, salades, havermout, brood of smoothies. Daarnaast vormen ze ook een geweldige snack op zichzelf.

Dit artikel gaat in op de voedingswaarde van appels en de gezondheidsvoordelen.

Voedingswaarde appel

appelsoorten

Hieronder zie je de voedingswaarde van een appel per 100 gram:

Voedingswaarde appel met schilPer 100 gram
Energie (calorieën)56 kcal
Water85,2 gram
Eiwit0,3 gram
Koolhydraten12 gram
Voedingsvezel2 gram
Suiker10,4 gram
Vitamine B10,02 mg
Vitamine B20,01 mg
Vitamine B30,09 mg
Vitamine B50,06 mg
Vitamine B60,05 mg
B11 / Foliumzuur3 ug
Vitamine C10 ug
Vitamine E0,01 mg
Vitamine K3 ug
Natrium2 mg
Kalium120 mg
Calcium4 mg
Fosfor 10 mg
IJzer 0,2 mg 
Jodium 2,5 ug
Magnesium5 mg
Koper0,1 mg
Selenium0,2 ug
Zink0,04 mg

Bron: Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO)

De schil van een appel

De schil van een appel bevat nuttige voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het schillen van appels zal de vezels en het algehele voedingsgehalte van de vrucht verlagen.

De schil bevat bepaalde antioxidanten die het vruchtvlees niet bevat. Dus, om het meeste uit een appel te halen, is het verstandig om de schil ook te eten. Zorg er echter voor dat je de appel goed wast voordat je hem consumeert. Zo verklein je de kans op inname van verontreinigingen, zoals pesticiden.

Appelsnijder

Als je van appels houdt en je het gemakkelijker wilt maken om ze te snijden, dan is het kopen van een stevige appelsnijder een geweldige oplossing! Met een appelsnijder kun je een appel snel en gemakkelijk in gelijkmatige stukjes snijden zonder dat je een mes hoeft te gebruiken. Dit bespaart je tijd en maakt het snijden van appels een stuk minder gedoe.

Appelsnijders zijn over het algemeen heel gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken. De meeste modellen zijn vaatwasmachinebestendig en kunnen dus gemakkelijk worden gereinigd.

Soorten appels

Er zijn veel soorten appels, enkele populaire appelrassen zijn:

  • McIntosh: een sappige, rode appel met zacht, wit vruchtvlees en een pittige smaak
  • Red Delicious: een knapperige, sappige rode appel
  • Fuji: een gele en rode appel met stevig, zoet vruchtvlees
  • Granny Smith: een groene appel met knapperig, groenachtig vruchtvlees en een scherpe smaak
  • Golden Delicious: een gele appel met een milde, zoete smaak

8 uitstekende gezondheidsvoordelen van appels

1. Ondersteunt gewichtsverlies

Appels bevatten veel water en vezels. Deze 2 eigenschappen geven een vol gevoel. Dit werkt als een afslankstrategie, omdat het helpt om je eetlust onder controle te houden.

In één onderzoek verhoogde het eten van appels het gevoel van volheid tot 4 uur langer dan het consumeren van gelijke hoeveelheden appelmoes of -sap.

2. Verbetert de gezondheid van het hart

De stoffen die in appelschillen wordt aangetroffen, voorkomt dat het cholesterol stolt op de aderwanden. Wanneer plaque zich ophoopt in de bloedvaten, vermindert het de bloedtoevoer naar het hart, wat leidt tot hartziekte.

Er wordt ook gezegd dat appels de bloeddruk kan verlagen (bron).

Een andere studie heeft het eten van witvlezige groenten en fruit, zoals appels en peren, in verband gebracht met een verminderd risico op een beroerte.

Voor elke 1/5 kop (25 gram) appelschijfjes die per dag wordt geconsumeerd, nam het risico op een beroerte af met 9% (bron).

3. Een lager risico op diabetes

Wekelijks een appel eten kan het risico op diabetes type 2 verminderen. In feite kan slechts één portie per week het risico met 3% verminderen (bron).

Phloridzin in appels kunnen de insuline verminderen, een grote risicofactor voor het ontstaan van diabetes (bron).

4. Bevordert de darmgezondheid

Appels bevatten pectine, een soort vezel wat de groei van goede bacteriën bevordert, dus of je nu last hebt van obstipatie of diarree, vezels in appels kunnen helpen.

Een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere kwaliteit van leven en van de gezondheid.

5. Kan kanker helpen voorkomen

Antioxidanten in appels kunnen gunstige effecten hebben tegen bepaalde soorten kanker, waaronder long-, borst- en spijsverteringskanaalkanker.

Uit reageerbuisstudies blijkt dat appelpolyfenolen kunnen voorkomen dat kankercellen zich vermenigvuldigen.

Uit een andere reageerbuisstudie bleek bijvoorbeeld dat appelpectinevezels de groei van kankercellen kunnen remmen en deze cellen kunnen doden.

Er is echter meer onderzoek bij mensen nodig om het mogelijke verband tussen appels en kankerpreventie beter te begrijpen.

6. Goed voor het immuunsysteem

De schil van appels bevatten een antioxidant genaamd ‘quercetine’.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat quercetine je immuunsysteem kan versterken, vooral als je gestrest bent.

Quercetine kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen, zoals astma en sinusitis (bron).

7. Kan je hersenen helpen beschermen

Een onderzoek naar de voordelen van appels toont aan dat het drinken van appelsap de ziekte van Alzheimer kan weghouden en de effecten van veroudering op de hersenen kan bestrijden.

De muizen in de studie die een met appel verrijkt dieet kregen, vertoonden hogere niveaus van de neurotransmitter acetylcholine en deden het beter in doolhoftesten dan die op een normaal dieet.

Er is echter meer onderzoek nodig bij mensen.

8. Verbeteren van de geestelijke gezondheid

Het eten van een dieet dat rijk is aan fruit, zoals appels, kan de geestelijke gezondheid van een persoon ten goede komen.

Een onderzoek uit 2020 wees uit dat het consumeren van fruit en groenten een positief effect kan hebben op iemands geestelijke gezondheid.

Onderzoekers adviseerden een persoon om ten minste vijf porties fruit en groenten per dag te eten om te profiteren van de voordelen.

Risico’s en overwegingen

rode appel

Het is onwaarschijnlijk dat het eten van een appel bij de meeste mensen ernstige bijwerkingen veroorzaakt, maar sommigen moeten misschien voorzichtig zijn.

We zullen hieronder enkele mogelijke risico’s van het eten van appels opsommen.

1. Gifstoffen

Appelzaden bevatten cyanide. Het is onwaarschijnlijk dat het inslikken van zaden schadelijk is, maar het kauwen en doorslikken van veel appelzaden kan gevaarlijk zijn.

2. Allergieën

Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen na het eten van appels. Iedereen die netelroos, zwelling of ademhalingsmoeilijkheden ervaart, moet onmiddellijk medische hulp inroepen.

Als deze symptomen overgaan in anafylaxie, kan dit levensbedreigend worden.

3. Tanden

In het verleden was er een wijdverbreide overtuiging dat het eten van een appel kon helpen tandplak van de tanden te verwijderen.

Studies hebben hier echter geen sterk bewijs voor gevonden. Bovendien kan het zure gehalte van appels bijdragen aan de opbouw van tandplak.

Het wordt aanbevolen voor mensen om hun mond te spoelen met water of hun tanden te poetsen na het eten van een appel.

4. Verstikking

Jonge kinderen en oudere volwassenen die moeite hebben met slikken, lopen het risico te stikken in appelstukjes.

Het consumeren van ongezoete appelmoes of andere vormen van gekookte appel kan een betere optie zijn.

Tot slot

Naast hun culinaire veelzijdigheid en talloze kleuren en smaken, zijn appels een uitzonderlijk gezonde vrucht met veel voordelen.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe appels de menselijke gezondheid beïnvloeden, kun je niet fout gaan met deze smakelijke, veelzijdige en gemakkelijk toegankelijke vrucht.

Ter inspiratie: een gezonde tussendoortje met appels

Leave a comment