Is perzik gezond? Het antwoord hierop is ja! Niet alleen voegen ze zoetheid toe aan desserts en lekkernijen, ze kunnen de gezondheid ook ten goede komen!

In dit artikel bekijken we de mogelijke gezondheidsvoordelen de vrucht. Je vindt hier ook de voedingswaardes en talloze gerechten met perzik.

Steenfruit

Perziken behoren tot de familie van de steenvruchten, wat betekent dat er in het midden van het vrucht een harde pit te vinden is. Het vruchtvlees perziken variƫren in kleur van wit tot oranje of geel.

De voedingswaarde van perzik

perzik gezond
Voedingswaarden van perzikPer 100 gram
Calorieƫn/Kj39 kcal / 162 kj
Water87,5 ml
Eiwit0,8 gram
Koolhydraten 8,7 gram
Suiker8,2 gram
Vet0,1 gram
Vezels 1,4 gram
Vitamine A0,01 mg
Vitamine B10,01 mg
Vitamine B20,02 mg
Vitamine B30,02 mg
Vitamine B50,15 mg
Vitamine B60,02 mg
Vitamine B11 / Foliumzuur2 ug
Vitamine C9 mg
Vitamine K5,8 ug
Natrium1 mg
Kalium205 mg
Calcium7 mg
Fosfor23 mg
IJzer0,2 mg
Magnesium8 mg
Koper0,06 mg
Selenium0,1 ug
Zink0,1 mg

Bron: NevoUSDAPubmedCNF

De voordelen van perzik

Hieronder zijn enkele voordelen waarom het goed is om perzik aan jouw dieet toe te voegen.

Vermindert het risico op kanker

Perziken leveren een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C. Dit helpt bij het voorkomen van de vorming van vrije radicalen, waardoor het risico op kanker minder wordt.

Een mooie huid

Vitamine C is een krachtige antioxidant die een vitale rol speelt in de samenstelling van collageen. Collageen zorgt voor een mooie elastische huid, minder rimpels en verkleuringen.

Een gezonde tussendoortje met vezels

Perziken bevatten vezels die de gezondheid van de darm kunnen beschermen. Daarnaast kunnen vezels helpen om obstipatie te voorkomen, omdat het de ontlasting soepel houdt. Ook helpt het om op gewicht te blijven. Je zit namelijk langer vol.

Door voldoende vezels te eten kun je het risico verminderen op verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Rijk aan mineralen

Perziken bevatten verschillende mineralen, waaronder:

  • Calcium
    Calcium draagt bij aan gezonde en sterke botten. Ook is het belangrijk voor een goede werking van onze spieren en zenuwen. Calcium zorgt ook voor een betere opname van andere mineralen.
  • IJzer
    IJzer is nodig voor het aanmaken van rode bloedcellen. Het zorgt voor een gezond energieniveau en het voorkomt bloedarmoede. Perziken alleen zullen niet voldoende ijzer leveren om bloedarmoede door ijzertekort op afstand te houden.
  • Kalium
    Kalium houdt de bloeddruk gezond, waardoor het risico op hart- en vaatziektes daalt. Daarnaast voorkomt het nierstenen.
  • Magnesium
    Magnesium draagt bij aan een gezond hart, een gezond vaatstelsel, sterke botten, en voorziet je van extra energie bij vermoeiheid. 
  • Zink
    Zink is zeer belangrijk voor ons immuunsysteem en onze stofwisseling. Ook voor de hersenen, de haren, huid en ogen.

Perziken seizoen

Perziken zijn in de zomer in het seizoen. Gedurende deze tijd zijn ze het meest vers en hebben ze de meeste smaak en voedingswaarde. Het is het beste om perziken te kiezen met een strakke, pluizige schil die licht toegeeft aan druk.

Om verse perziken te laten rijpen, plaats je ze in een papieren zak of in de buurt van een vensterbank met veel zonlicht.

Perziken in blik kunnen te veel siroop bevatten. Probeer dit te vermijden en ga het liefst op zoek naar variaties zonder toegevoegde suikers.

Perzik als aanvulling op talloze gerechten

salade met perzik

Hier zijn enkele ideeƫn om perziken in het dieet op te nemen:

  • Maak een zomerse salade door te beginnen met gemengde groenten of spinazie en droge geroosterde noten, verse perziken, verse mozzarella en gegrilde kip, zalm of tofu toe te voegen. Besprenkel met een balsamicodressing.
  • Eet perziken als een snelle en gemakkelijke snack voor onderweg.
  • Je kunt ook perzik toevoegen aan het ontbijt. Ze zijn een heerlijke aanvulling op ontbijtgranen, zoals havermout, muesli of brinta, maar ook als topping voor een pannenkoek of wafel.
  • Meng perziken in een glas limonade, ijsthee of water voor een frisse, fruitige smaak.
  • Bak gesneden perziken met een scheutje honing en kaneel voor een snel en gezond dessert.
  • Maak een frisse salsa met in blokjes gesneden perziken, mango, jalapenos, rode pepers en chipotle pepers. De salsa kan smaak en textuur toevoegen aan gerechten zoals taco’s.
  • Voeg bevroren perziken toe aan een smoothie. Meng het met ananassap, een halve bevroren banaan en Griekse yoghurt voor een zoete traktatie.
  • Je kunt ook perziken grillen

Hoewel perzik verre van een superfood is, kan het een belangrijke rol spelen in de gezondheid als onderdeel van een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Perziken schillen en snijden

In deze video leer je hoe je een perzik kunt schillen en snijden.

Leave a comment